Hyperproduktive Ulf Schenkmanis satte Värmland på tv-kartan

Utvalda

En sökning på Ulf Schenkmanis i SVT:s arkiv ger ett nära nog oräkneligt antal träffar. Några program blev klassiker, andra glimtade till och försvann.

Ulf Schenkmanis kom till Sveriges Radio i Karlstad 1960. Som den folkskollärare han var ville Ulf under hela sitt långa yrkesliv upplysa och informera sin publik. Han var en folkbildare.

Under de första åren producerade Ulf ett antal korta TV-program för barn med titlar som Hamsterman och Apan Affe, med levande djur i huvudrollerna. Sen följde en lång rad ”skolor” i olika sporter med titlar som ”Simskola i badkaret- javisst”.

Producenten och journalisten Ulf Schenkmanis och filmfotografen och redigeraren Åke Hermansson samarbetade i decennier.

Ulf producerade under tiden på SVT i Karlstad mängder av program och en del har fått efterföljare som sänds idag t ex Livslust som blev Fråga doktorn. Lisbeth Fröding var programsekreterare och senare bildproducent på SVT och arbetade i många produktioner med Ulf Schenkmanis. Läs hennes artikel om Ulf.

Agneta spred guldglans över OS

Utvalda

Sverige längtar efter lite guldglans under OS-tävlingarna i Los Angeles 1984 och det är Agneta Andersson från Karlskoga som fixar det. I finalen i K1 500 meter rycker hon till sig en ledning som räcker ända in över mållinjen och Agneta tar Sveriges första kanot- OSguld på damsidan någonsin . Läs mer och se loppet på sidan Minnesvärda sportögonblick.

Minnesmärket över Agneta Andersson nere vid kanotklubbens udde i sjön Möckeln. Foto Gunnar Walldén.

Svennis – från Torsby till förbundskapten för England

Utvalda

19 maj 1982: Den avgörande matchen i UEFA-cupfinalen mellan Hamburger SV och IFK Göteborg spelas på Volkparkstadion i Hamburg. Tränaren, torsbysonen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, har lett laget genom cupen och IFK Göteborg vinner med 3-0 och är därmed den första nordiska klubb som blir mästare i en europeisk cup i fotboll.

Cupvinsten blev ett internationellt genombrott för såväl ”Svennis” som för flera av spelarna, Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, för att nämna några. Värmlänningen Ruben Svensson var också en av cupmästarna. Läs mer om Svennis tränarkarriär här.

Svennis
Sven-Göran Svennis Erikssons genombrott internationellt kom med IFK Göteborgs cupseger. Foto: Gunnar Walldén

Kungens eriksgata 1974

Utvalda

Vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf var 1974 på Eriksgata i Värmland. Det var en stor händelse för journalisterna i alla värmländska medier och de som var med hoppades självklart att få en intervju med den nye kungen. Kjell Gustafsson var Sveriges Radios reporter de tre dagar som besöket i Värmland varade.

Läs Kjells berättelse från Eriksgatan.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kungen-eriksgatan-i-Saffle.jpg

    Jan Nordenberg – lokalredaktör i Arvika

    Utvalda

    Arvika Nyheter var Jan Nordenbergs arbetsplats i många år. Men på i mitten av 1970-talet tog han steget och blev lokalredaktör för dåvarande regionalradion i Arvika. Det var ett frilansjobb som det var för alla lokalredaktörer på den tiden. För Jan blev det många sportjobb, bland annat fick han rapportera från Östers match i Florens och senare när Arvikas baskettjejer spelade i Barcelona.

    Läs Jan Nordenbergs minnen av tiden som sportreporter och lokalredaktör i Arvika.

    1

    Finskspråkiga lokala sändningar

    Utvalda

    En finskspråkig riksredaktion bildades i Sveriges Radio redan 1969 och när lokalradion startade skulle storstadsdominansen brytas även här. Nästan alla lokalradiodistrikt började sända finska magasin under 1977. Tapio Mäki och Sirkka Söderlind turades om att köra lunchsändningarna på finska över Värmland. 

    Sirkka Jauho – den siste reporter som sände nyheter på finska i P4 Värmland.

     De lokala finskspråkiga sändningarna blev med åren regionala och omfattade Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län, för att försvinna helt omkring 2013. Sirkka Jauho var den sista reportern på P4 Värmland som gjorde program på finska. Läs och lyssna på Sirkkas erfarenheter.

    Text: Ulla Walldén

    Marianne Rundström – ny på Lokalradion

    Utvalda

    Det är November 1976.  Min lilla familj och jag kommer med tåg till Karlstad där ett nytt, spännande  liv ska ta sin början.  Det mesta av vårt bohag ska komma flera månader senare eftersom vi ska bo lite provisoriskt i början, vi har några resväskor med det nödvändigaste framförallt för 9 månaders babyn. Jag gör min entré på en alldeles underbar arbetsplats på Radio Värmland på Östra Torggatan.

    Marianne Rundström berättar om sin tid på Radio Värmland. Klicka här.

    Marianne utbildas i HF-tekniken

    Bengt minns radiostarten

    Utvalda

    När lokalradion, d v s Radio Värmland, startade 1977 var Bengt Frykman chef. Intresset var stort från både branschkollegor och lyssnare vad nyheten inom media skulle innebära. Bengt hade anställts 1976 för att rekrytera medarbetare och att lösa lokalfrågan. Bengt kom att bli den lokalradiochef som behöll sitt arbete länge. 1992 gick han till ett planeringschefsjobb på Sveriges Radio i Stockholm. Trots att han har anor i Gräsmark är han idag stockholmare och bor på Kungsholmen. 46 år efter lokalradions start möter Kjell Gustafsson honom och ser tillbaka på Bengts 16 år som lokalradiochef.

    Gå vidare och lyssna på Bengts erfarenheter från lokalradiostarten. Klicka här.

    Birgitta tog det stora steget

    Utvalda

    Birgitta Rosén hade börjat sin radiokarriär på dåvarande Sveriges Radios distriktskontor i Folkets hus i Haga i Karlstad 1972. Hon arbetade då på radions produktionskontor. När Radio Värmland startade 1977 flyttade hon några kvarter i staden och fick en tjänst som programsekreterare. Det innebar en stor omställning jämfört med tiden på Sveriges Radio.

    Hör Birgitta berätta om sin tid i Public Service. Klicka här

    Äventyr på Sandgrund

    Utvalda

    Roy Malmborg arbetade som ljud- och musiktekniker på Riksradion i Karlstad och var en av de ofta arbetade med programmet ”I afton dans” på 1980-talet senare del. Programmet var direktsänt på lördagskvällar mellan klockan 22.00 och 00.00 i P3. Det sändes ofta från Restaurang Sandgrund i Karlstad.

    Här berättar Roy om några spännande minuter innan en sändning från Sandgrund skulle starta.

    Roy Malmborg, ljudtekniker vid Riksradion i Karlstad

    Läs mer om Roys berättelsen om det tekniska äventyret på Sandgrund. Klicka här.

    Tvärsnytt startade 1986

    Utvalda

    Tvärsnytt var ett samarbete mellan SVT:s redaktioner i de mellansvenska länen Örebro, Värmland, Västmanland och delar av Södermanland

    Olle Mannberg rekryterades från Sundsvall som nyhetschef för Karlstadsredaktionen inför starten 1986. Se samtalet med honom om starten av det regionala nyhetsprogrammet Tvärsnytt som ersatte Bergslagsnytt som lades ner 1973. Det var en intressant tid, anser han.

    Intervjuare Kjell Gustafsson. Fotograf Anders Carlsson

    Olle Mannbergs erfarenheter omfattar också tiden som distriktschef vid SVT i Karlstad mellan åren 1987 och 2000. Se en intervju om distriktets satsning inför Sverigekanalen 1987. Klicka här.

    Med mer än 20 års perspektiv ser Olle Mannberg på SVT:s utbud idag och hur det var på hans tid som chef. Värmland har försvunnit i TV, säger han. Klicka här.

    Morgonfika med kända profiler

    Utvalda

    Programmet ”Morgonfikat” som sändes i P4 Värmland under 1990-talet skulle kunna ha underrubriken ” alla kända värmlänningar är med”. Ett pärlband av profilstarka gäster hälsade på i studion hos frilansande programledaren Lars-Erik Olsson.

    -Jag började med Anders Löfberg och totalt blev det 151 program, minns Lars-Erik.

    Ett exempel är när mångårige center-riksdagsmannen Bertil Jonasson från Ekshärad gästade Morgonfikat och förre statsministern Torbjörn Fälldin dyker in som ”hemlig gäst” med en historia om hur svårt Jonasson hade att göra sig förstådd i en korvkiosk på Stockholms Central.

    Bertil Jonasson, 30 år på värmlandsbänken. Klicka här.

    Läs mer om Lars-Eriks erfarenheter av programmet Morronfika med…Klicka här.

    Lisbeth Fröding – 46 år i Public Service

    Utvalda

    Hon gjorde sin första arbetsdag på Sveriges Radio den 3 september 1963, den 30 juni 2009 lämnade hon sin arbetsplats. Lisbeth Fröding hade då varit sin arbetsgivare trogen under nära 46 år.

    Hon började som sekreterare hos distriktschefen vid SR i Karlstad Paul Björk och fortsatte sedan i många olika radio- och TV-sysslor. Programsekreterare, scripta, bildproducent, producent, sändningsledare, schemaläggare och produktionsplanerare.

    Läs artikel om Lisbeth. Klicka här.

    Praktikant vid unga Radio Värmland

    Utvalda

    Många praktikanter, de flesta från Journalisthögskolan i Göteborg, har under åren fått träning i yrket på Radio Värmland. Ulf Nordström gjorde sin praktiktermin hösten 1979. Det gav honom goda erfarenheter, fyra år senare var han tillbaka på Lokalradion i Karlstad. Idag mer än 40 år senare ser han tillbaka på sin tid i det nya yrket.

    Ulf Nordström praktikant vid Radio Värmland höstterminen 1979

    Radio Värmland var en ung station hösten 1979, men det var inget jag tänkte särskilt mycket på då. Ändå innebar det att många av mina arbetskamrater den hösten inte var så särskilt mycket äldre än jag (23 år) – och att några till och med var jämnåriga.

    Trots ringa erfarenhet – några veckor radio på journalisthögskolan – kastades jag snabbt in i produktionen.

    Läs mer om Ulf Nordströms erfarenheter av praktikterminen på Radio Värmland. Klicka här.

    Sabotörer som lämnade spån-spår

    Utvalda

    Inför en upplaga av Svenska rallyt hade någon fällt ett träd över vägen på en så kallad fullfartssträcka. Ett fullständigt livsfarligt agerande!

    Dåvarande lokalradioreportern Olle Eriksson fick en intervju med polisen i Torsby som misstänkte sabotage mot arrangemanget och bilsport. Olle kände att ha kunde leverera en toppnyhet både till de lokala nyheterna och till riksnyheterna och Ekot.

    Läs mer om denna dramatiska historia. Klicka här.

    Framtidstro hos Värmlandsradion 1962

    Utvalda

    När Värmlandsradion funnits i Karlstad i tre år gjorde Värmlands Folkblad ett stort reportage om verksamheten. Tidningen skriver att personalstyrkan ökat från två till nio anställda och att den tekniska utrustningen mångdubblats i omfattning och värde. Värmlandsradion är trångbodd på Järnvägsgatan 9 i Karlstad och ser fram emot att om några år få större lokaler i Folkets Hus i stadsdelen Haga.

    Läs mer om artikeln från 1962. Klicka här.

    TV-dokumentärer från Karlstad

    Utvalda

    Dokumentärer i televisionen var under 1990-talet ofta produktioner som genomfördes av fria filmare och producenter. TV 2 Karlstad producerade tillsammans med frilansproducenter flera dokumentärer.

    Nedanstående produktioner hade Kjell Gustafsson som producent, i flera fall med inspelnings- och bearbetningsresurser från TV 2

    Några av dokumentärerna:

    Hjälp mot Skövling – Sunne och Nicaragua 1989

    Främmande barn – USA, Libanon, flera platser i Sverige. Fem kortdokumentärer. 1990

    Barn minns kriget på ön – Falklandsöarna, kortdokumentär 1989

    Inga krispaket till Koppom – 1991

    Fenomenet Vikingarna – inspelningar i Norge och Sverige 1991

    Kosovo i Koppom – samhället i Västvärmland som tog emot Kosovoflyktingar 1994

    Rädda Norge – om flyktingströmmen till Sverige under kriget 1995

    Burundi – omöjligt uppdrag – 1996

    Och gränsen skilde oss åt – om Skillingmark och Vestmarka. 90 minuter. 1999

    I skuggan av ett barnamord – Kevinfallet i Arvika 2000

    Läs mer om dokumentärerna. Klicka här.

    Ballongen – programmet om människan och myndigheterna

    Utvalda

    Samhällsmagasinet Ballongen – programmet som ”såg ner på makthavarna” – drogs igång av Lennart Broström 1982 och fick ett så stort genomslag att det året efter belönades med Expressens pris som ”Årets program i radioklassen” för sina orädda frågor till hukande byråkrater. Från hösten 1983 ersattes Lennart Broström av Ulf Nordström. Här berättar han om tiden med Ballongen.

    ”Vi ska färdas fram över byråkratins landskap och göra djupdykningar ner i myndigheternas korridorer”, konstaterade Katarina i Nya Wermlands-Tidningen inför höststarten 1983.

    Spännvidden i programmets teman var stort. Vi tog upp byråkratspråk, offentlighetsprincipen, allemanssparande, internationella adoptioner, filmcensur, civilförsvar, rättshjälp och bruksvärdesprincipen. Ibland trampade vi aningen snett, en gång blev vi fällda i radionämnden för ett inslag.

    Läs mer om Ballongen. Klicka här

    Vild strejk på Sveriges Radio

    Utvalda

    Det fanns de första åren under 1970-talet en oro bland de som arbetade på Sveriges Radios nyhetsredaktion i Karlstad. Många av journalisterna och teknikerna var frilansare och hade inga fasta anställningsgsavtal.

    Efter ett möte med många frilansare på redaktionerna runt om i landet beslutades att en strejk som skulle starta nästa morgon. Kjell Gustafsson var en av reportrarna på mötet

    – Jag ansåg att verksamheten inte skulle fungera utan oss och att vi hade trumf på hand.

      Reaktionen från både fackligt håll och arbetsgivare var att strejken var olaglig. De strejkande uppmanades bl a av SIF-ordföranden Sven Olof Ekholm att återgå till arbetet annars skulle de omedelbart avskedas.

      Strejken blev verklighet. Läs mer om vad som hände sedan. Klicka här.

      Kunskapens kapell – filmdebut för Molkomkille

      Utvalda

      Ulf Nordström följde inspelningen av Kunskapens kapell för Riksradions räkning. TV-filmen gjordes av 19-årige Ulf Malmros som tidigare hade provat på journalistjobbet i en ungdomsredaktion på Radio Värmland. Han kände sig nu mogen att ta steget in filmens värld.

      En skoltrött tonåring från Molkom kom en dag upp på Karlstad-TV med ett filmmanus om en skoltrött tonåring – och tv-chefen Kjell Forsling tände till. 1984 spelade 19-årige Ulf Malmros in sin första längre film, Kunskapens kapell.

      Den timslånga Kunskapens kapell visades på TV2 13 mars 1985. Då hade Ulf Malmros hunnit hoppa av gymnasiet för andra gången. Sju år senare – efter att bland annat ha gått en tv-utbildning på Dramatiska institutet i Stockholm – debuterade han som långfilmsregissör med Ha ett underbart liv. 

      Läs Ulf Nordströms artikel om Kunskapens kapell. Klicka här.

      Lisbeth Fröding – producent i religionens tjänst

      Utvalda

      Hon började som sekreterare på Sveriges Radios distriktskontor i Karlstad redan 1963. Lisbeth Fröding blev med tiden bildproducent och på 1980-talet också ansvarig producent för gudstjänster och helgmålsböner. Här berättar Lisbeth Fröding om sina erfarenheter.

      1986 blev jag inbjuden till möte med gruppen av religionsproducenter i SVT. Jag fick i uppdrag att producera minst två gudstjänster och fem helgmålsböner de kommande åren.

      Det blev sammanlagt runt 25 gudstjänster och ett 40-tal helgmålsböner. Dessutom producerade vi i Karlstad en del samtalsprogram bl a i Biskopsgården.

      Läs mer om Lisbeths erfarenheter av programarbetet. Klicka här.

      Jan Andersson och Erling Jansson på väg från Lurö efter inspelning av en helgmålsbön.

      Tidig TV-mässa i Karlstad

      Utvalda

      1956 var den officiella starten för TV-sändningar i Sverige. Försöksverksamhet hade pågått en tid men nu var det möjligt för de som hade TV-apparater att börja använda denna nyhet. Men det gällde inte i hela landet. I Karlstad lovade Telestyrelsen att de skulle finnas en tv-sändare klar till julen 1958. Masten skulle placeras på Herrhagens vattentorn.

      TV-intresset var stort i Karlstad och påpassligt nog hade radio- och tv-handlarna beslutat sig för att ordna en TV-mässa i Folkets hus. Värmlands Folkblad var också med som arrangör.

      I A-salen fanns tio montrar med TV-apparater och personal från radio- och tv-handlarna som informerade om detta nya medium. 

      Läs mer om TV-mässan i Karlstad i november 1958. Klicka här.

      Artikel ur VF nov 1958

      Ungradion – inkörsporten till en journalistkarriär

      Utvalda

      Sveriges Ungradio var en tidstypisk programserie i P3 på 1970-talets början. Landets ungdomar skulle ges en möjlighet att göra egna radioprogram, att göra sin stämma hörd. Radion skulle demokratiseras.

      – Vi var fyra tonåringar som hade fått chansen att göra radio. Vårt program handlade av någon anledning om hur ungdomar i Kristinehamn såg på religion. Vi besökte bland annat SMU och KFUM och intervjuade en religionslärare.

      Läs Ulf Nordströms artikel där han berättar om sin radiodebut. Det blev inledningen till hans journalistkarriär. Läs mer genom att klicka här.

          Ulf Nordström intervjuar sin konfirmationskamrat Pernilla Wennerholm på Dömle stiftsgård under överinseende av producenten Barbro Odelberg.

          Läs mer om Sveriges Ungradio som till del producerades i Karlstad. Klicka här.

          Vi var med när Radio Värmland startade

          Utvalda

          Vi bjöd in några av medarbetarna från Lokalradions start 1977 att skriva ner några minnen och erfarenheter från de första åren med den nya radiomediet.

          Bodil Tingsby var reporter på Radio Värmland mellan 1977 och 1986. Hon berättar här om sin erfarenhet.

          För en tid sedan hörde jag en intervju med Tage Erlander. Den handlade om dåtidens lokaliseringspolitik, som ju tyvärr inte lyckades stoppa flykten från glesbygden. Men det som fastnade i mitt minne var hans ord om hur de vackraste bygderna i vårt land, de där människor ville leva sina liv, blev de som drabbades värst.

          Hans välkända värmländska förde mina minnen till en midsommarsändning från Töcksfors där jag med mikrofonen i hand, mesen med antenner på ryggen och magen i nionde månaden stod på en fin gammal passagerarbåts däck och rapporterade om firandet. Bilden blev visst ett vykort från Töcksfors.

          Läs hela Bodils berättelse. Klicka här.

          Midsommarfirande i Töcksfors 1982

          Hela Värmlands Konrad

          Utvalda

          Konrad Larsson var tveklöst en av de mest folkkära radioveteranerna. Han blev ”Konrad” med sin värmländska publik. En anledning var säkert Konrads barfota-perspektiv i allt han gjorde, och det var åtskilligt. Bäst trivdes han med udda profiler och original ute i skogarna. Det var människor som fascinerade honom. Konrad Larssons folklighet gjorde honom till radions mest jagade medarbetare när det årligen hölls Öppet Hus, men det var inte en roll han älskade.

          Konrad Larssons egen radiokarriär startade på Sveriges Radio 1961 när lokalerna fortfarande låg på Järnvägsgatan. Han var med när Lokalradion startade 1977 och var kvar till pensioneringen 2006.

          Läs mer om Konrad Larsson och hans program. Klicka här.

          Mycke´nöje – talkshow med husband

          Utvalda

          En talkshow blandad med musik av ett husband. Det bjöd Radio Värmland på våren 1984. Platsen var radions konferenslokal på Östra Torggatan i Karlstad. Programmet sändes i radions morgonblock en dag i veckan och där uppmärksammades aktuella händelser med underhållning.

          Läs mer om programmet Mycke´nöje 1984. Klicka här.

          Husbandet med programledarna

          Midsommar i Töcksfors 1982

          Utvalda

          Midsommaraftonen 1982 innebar en storsatsning för Radio Värmland. Det traditionella firandet i Töcksfors skulle speglas på flera sätt med sändningar från morgon till sen eftermiddag.

          Det innebar ett direktsänt morgonprogram med gäster, en lunchkonsert från en sommarveranda i Västra Fågelvik. Där medverkade violinisten Peter Eriksson och sångaren Anders Andersson,

          Fotograf: Kenneth Karlsson

          Läs mer om midsommarprogrammen från Töcksfors 1982. Klicka här.

          Höga lyssnarsiffror för Radio Värmland

          Utvalda

          När Radio Värmland firade sitt tvåårsjubileum i februari 1979 fick personalen ett glädjebesked. Lyssnarsifforna var rekordhöga, det innebar att varannan värmlänning mellan 9 och 79 år någon gång under dagen lyssnade på sändningarna.

          Lokalradiochefen Bengt Frykman var inte överraskad enligt flera tidningsintervjuer.

          Bengt Frykman, lokalradiochef

          Läs mer om Radio Värmlands lyssnarsiffror 1979. Klicka här.

          Per-Eric Nordquist – från Riksradion till TV

          Utvalda

          När Lokalradion och Riksradion skildes 1977 var det en självklarhet för radioproducenten Per-Eric Nordquist att fortsätta göra riksprogram. Det fanns nog också i hans tankar att i framtiden få göra TV-program.

          Han var en av programledarna i trafikprogrammet Hallå Bilist som på 1980-talet sändes i P3. Byn Höljes i norra Värmland fascinerade honom och därifrån sände han flera förmiddagsprogram.

          Men längtan efter att få göra underhållningsprogram i TV innebar att han 1992 flyttade till Örebro och blev programledare för Café Örebro.

          Per-Eric Nordquist programledare i radio. Han blev 1992 TV-programledare i Örebro.

          Läs mer om Per-Eric Nordquist program i Riksradion. Klicka här.

          Kontaktmän – frilansreportrar i länet

          Utvalda

          Från starten av Värmlandsradion 1961 uppstod behovet att ha kontakter ute i länet. Lösningen var att skapa en organisation som byggde på olika typer av frilansmedverkande reportrar och tekniker.

          I vissa fall hade kontaktmännen en studio att tillgå, så var fallet i Arvika, Säffle, Kristinehamn, Torsby, Hagfors och Filipstad.  På två andra orter i Värmland fanns kontaktmän som levererade sina inslag via speciella telefoner från bostaden, det gällde kontaktmännen i Sunne och Töcksfors. 

          Men journalisterna på Karlstadsredaktionen och de som arbetade ute i länet avlönades på olika sätt. LAS-reglerna ändrade på det.

          Läs mer om kontaktmannaorganisationen i Sveriges Radio. Klicka här.

          Artikel ur Värmlands Folkblad om invigningen av Arvikastudion oktober 1967

          Valen i radio under 1960- och 1970-talet

          Utvalda

          Det har varit en självklarhet att program och debatter inför olika val haft en betydande plats i radions utbud. Redan 1962 sändes det första regionala valprogrammet i Värmlandsradion. Då var det landstingsval och val till första kammaren. Programmen skulle succesivt öka intresset bland politikerna och det blev viktigt att medverka i dem.

          I det första programmet var nervositeten påtaglig bland politikerna och intresset för ostsmörgåsar stort.

          Artikel ur Nya Wermlandstidningen 3 september 1962

          Läs mer om valrörelserna i Värmlandsradion under 1960- och 1970-talet: https://rtpk-karlstad.se/sr-1925-1977/regionala-nyheter/valen-i-radio

          Nyheter i topp P4 Värmland

          Utvalda

          De stora nyhetshändelserna i Värmland under åren har fått stort utrymme P4 Värmland. Några exempel från 1993 är översvämningen i Arvika och uppföljningen av Kevinfallet.

          Hösten 2000 regnade det ihållande och vattennivåerna i Glafsfjorden, Byälven och Vänern bara steg och steg. Värnpliktiga och hemvärnsmän byggde vallar och P4 Värmland som precis hade startat upp en hemsida hade den dagliga rubriken ”Vattenläget i Värmland”. Lyssningen steg markant i takt med vattennivåerna.

          Två minderåriga bröder som anklagats för 4-årige Kevins död i Dottevik fick 2018 upprättelse. P4 Värmland direktsände de känslosamma minuterna när de båda bröderna helt frikändes från misstanke om brott.

          Ola Finell var Ekots reporter när konstnären Lars Vilks 2015 skulle hålla ett föredrag för studenternas utrikespolitiska förening i Wermlandsbankens gamla lokaler. Foto: Ulla Walldén.

          När konstnären och debattören Lars Vilks kom till Karlstad ledde det till ett stort polispådrag på grund av hotbilden mot honom. P4 Värmland fanns på plats.

          Läs mer om P4 Värmland och de stora nyhetshändelserna i länet: https://rtpk-karlstad.se/radio-i-varmland-1977-2020/p-4-varmland/lokala-pgm-p4/nyhetsformedlaren-p4-varmland:

          Förberedelser inför program om sjukvården

          Utvalda

          I två veckor hösten 1979 praktiserade två reportrar från Radio Värmland i den värmländska sjukvården. Syftet var att skaffa sig grundlig kunskap om ett område där många värmlänningar arbetar och en verksamhet som många lyssnare förr eller senare får kontakt med och blir beroende av. Praktiken blev senare samma höst fyra program där Landstingets sjukvård granskades.

          Inger Karlsson och Kjell Gustafsson. Ur Landstingets personaltidning 9/79

          Inger Karlsson och Kjell Gustafsson gjorde programmen: Läs mer här:https://rtpk-karlstad.se/lrab/lokalradion-etablerar-sig/omfattande-research-infor-sjukvardsprogram

          Sten Wahlström skapade pausfågeln

          Utvalda

          Få radio- och tv-medarbetare har lämnat ett så livskraftigt livsverk efter sig som Sten Wahlström som arbetade på Sveriges Radio i Karlstad. Hans inspelningar som omfattar 197 svenska fågelarter är fortfarande flitigt använda. Idag hittar man inspelningarna på programmet Naturmorgons hemsida under rubriken ”P2-fågeln”

          Sten Wahlström, producent på Riksradion.

          Läs mer om Sten Wahlström här:

          https://rtpk-karlstad.se/riksradion/nagra-radioprofiler-och-deras-program/sten-wahlstroms-pgm

          Sporten i Riksradion Karlstad

          Utvalda

          Sporten har alltid varit en viktig del av radions produktion såväl i Värmland som ut över hela landet. Två nyckelpersoner har Radiosportens medarbetare Leif Jurefalk och Mats Fagerström varit. De har rapporterat kontinuerligt om Färjestads, Boltics och Degerfors IF:s matcher och i princip bevakat sportevenemang av riksintresse i alla sporter från såväl hemmaplan som från resor världen över.

          Mats Fagerström. Foto: Privat

          Läs mer om minnesvärda sportögonblickhttps://rtpk-karlstad.se/minnesvarda-varmlandska-sportogonblick/:

          Radio Värmland – några nyhetshändelser

          Utvalda

          Vänerskogskogskraschen

          1980 och året efter var en krisperiod för Värmlands skogsindustri. Det sysselsatte media som ägnade mycken kraft att bevaka branschen. I synnerhet gällde det Vänerskog som hade många industrier och runt 3000 anställda, de flesta i  Värmland.  Radio Värmlands redaktion hade en omfattande bevakning av koncernen, som kulminerade strax före jul 1981 när Vänerskog gick i konkurs.

          Ransäters kyrka brann

          Radio Värmlands HF-Cheva. Foto Kenneth Karlsson

          På  nära håll upplevde två reportrar från Radio Värmland branden i Ransäter när kyrkan eldhärjades den 6 december 1983. Den gamla kyrkan från 1672 stod inte att rädda och Radio Värmland rapporterade om det. Kommande dag skulle skadorna kartläggas och en reportrarna rapporterade direktsänt därifrån. Frågan var om kyrksilvret som förvarades i en kista hade klarat branden? Teamet på plats blev överraskade av flera saker.

          Läs mer om några viktiga nyhetshändelser i Radio Värmland på 1980-talet: https://rtpk-karlstad.se/lrab/lokalradion-etablerar-sig/viktiga-nyhetshandelser

          Livslustdoktorn – 12 år i TV

          Utvalda

          Han kallades ofta Livslustdoktorn och blev med åren känd bland en bred allmänhet. Anders Halvarsson blev av TV-producenten Ulf Schenkmanis anlitad att vara programmets expert på det mesta som hade med sjukvårds- och hälsofrågor att göra. Så blev det i 12 år.

          För Anders var TV-erfarenheter något helt annat än vad hans vardagliga sysslor som läkare innebar. Här berättar han om sina erfarenheter från tiden som TV-doktor.

          Läs mer: https://rtpk-karlstad.se/varmlandsk-tv-historia/riksprod-tv/livslust/livslustdoktorn

          TV-producenten Ulf Schenkmanis och TV-doktorn Anders Halvarsson. Okänd fotograf

          Praktikantens erfarenheter

          Utvalda

          Ulla Walldén kom till Radio Värmland som journalisthögskolepraktikant 1977. Det var en intressant upplevelse att möta en verksamhet fylld av experimentlusta. Lyssna på hennes erfarenheter:

          Ulla Walldén journalistpraktikant på Radio Värmland 1977. Hon blev senare chef på P4 Värmland

          Minnen från Lokalradiostarten

          Utvalda

          Ljudteknikern Kenneth Karlsson var med vid starten av Lokalradion i Värmland 1977. Han hade anställts tidigare för att ta hand om den tekniska uppbyggnaden av Radio Värmland. Han och chefteknikern Urban Ericsson fick utbildning i Stockholm och det var mycken ny utrustning som skulle tas i bruk.

          Kenneth Karlsson minns den här perioden väl och berättar här sina minnen. Läs minnena genom att klicka här:https://rtpk-karlstad.se/radio-i-varmland-1977-2020/radioteknikens-utveckling/minnen-fran-lokalradiostarten/

          Höljes i radiofokus

          Utvalda

          Varken förr eller senare har den lilla orten Höljes i norra Värmland stått i fokus på det sätt som den gjorde vid årsskiftet 1976-77. Anledningar var Per-Eric Nordquists radioprogram som sändes därifrån. Satsningen inleddes den förste december och den 14 januari sändes det sista programmet från Höljes.

          Läs mer om Radions program från Höljes:Höljes i radiofokus – Radion och Televisionen i VärmlandRadion och Televisionen i Värmland (rtpk-karlstad.se)

          Välkommen till oss

          Utvalda

          Sveriges radio Karlstad tidigt 1960-tal. Fr v Marianne Hugnell sekreterare, Gösta Wiker distriktsingenjör, Paul Björk distriktschef, Ulf Scenkmanis TV-producent. Vid bandspelaren Tage Lundström tekniker.

          Den här hemsidan är ett led i att beskriva hur radion och televisionen utvecklats i Värmland från starten på 1920-talet fram till idag.

          Medlemmar i Radions och Televisionens Pensionärsklubb i Karlstad har tagit sig an detta försök till historieskrivning och har startat en studiecirkel i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

          Vi kommer succesivt att publicera det material som vi tagit fram på den här hemsidan. Uppgifterna kan komma att uppdateras allt eftersom arbetet fortskrider och vi tar tacksamt emot uppgifter som kan komplettera de publicerade artiklarna och bilderna

          Några av tidigare medarbetare i SR och SVT i Värmland. Gruppen arbetar nu med att kartlägga Public Service-företagens historia i Värmland. Foto: Ulla Walldén.