Lokala radiochefer

Den här sidan som tillhör RTPK-Karlstad är under uppbyggnad

Bengt Frykman 1976-1992

Bengt Frykman rekryterades från journalisternas fortbildningsinstitut FOJO i Kalmar för att komma ”hem” till Värmland och starta den helt nya lokala radiokanalen Radio Värmland. Lokalerna låg inledningsvis på Östra Torggatan.

Under Bengts många år som radiochef gick Radio Värmland från ”fönster” i P3-kanalen till att fylla hela radiodagen från 06 till 18 i kanalen P4 med lokala program. Personalstyrkan växte kontinuerligt från 15 till närmare 30 personer. Många programkoncept testades och några blev klassiker som ”Värmlandstoppen” och ”Sommarluffen”.

Frykman lämnade kanalen i samband med sammanslagningen med riksradion och blev planeringschef och säkerhetschef på Sveriges Radio i Stockholm.

Länk: https://sverigesradio.se/artikel/6626287

Bengt Frykman lokalradiochef 1976-1992
Ur Arvika Nyheter 1987-02-11

Lennart Broström 1992-1995

Lennart Broström hade varit nyhetsreporter och arbetsledare på Ekot och Rapport, programledare på ”Förmiddag i P1” och sänt ”Gomorron Sverige” i SVT när han blev den nya sammanslagna Sveriges Radio Värmland-redaktionens förste chef.

Under de här åren fick han bl.a. hantera kraftiga neddragningar. 1994 skulle hela Sveriges Radio banta sin verksamhet med 11 procent och 200 tjänster skulle bort i hela landet.

Efter chefsåren återgick Lennart till att producera riksradioprogram som ”Pengar och rätt”. Han startade ”Mothugg” i den lokala P4-kanalen som med start januari 2000 blev ”Ring P1”. Lennart avslutade sin karriär som lokal nyhetsreporter hemma i Arvika.

Lennart Broström lokalradiochef 1992-1995. Foto: Ulla Walldén

Roger Älmeberg 1995-1997

Roger Älmeberg har arbetat som journalist och redaktionell chef i över 40 år på DN, Aftonbladet, Sveriges Radio, redaktionschef på Smålands Folkblad och som lokalradiochef i Östergötland  och i Värmland.

Under de här åren förändrades radiotablån. De halvtimmes- eller timslånga programmen med specifikt innehåll t.ex. ”Dansbandsdags” försvann och ersattes av längre sändningsblock på morgon, förmiddag och eftermiddag.

Det var en förändring som gillades av en del och ogillades av andra, men helt nödvändig, minns Roger Älmeberg

Efter åren i Karlstad blev Roger Älmeberg chefredaktör på tidskriften Från riksdag & department. Han har också skrivit en rad böcker, bl.a.  ”Hemliga förbindelser. DC 3:an, Sverige och kalla kriget” (2007), ”Franco. Diktator på livstid ”(2012) och ”Gustav VI Adolf, regenten som räddade monarkin” (2018).

Roger Älmeberg lokalradiochef 1995-1997

Sven Westerdahl 1997-1998

Sven Westerdahl som var redaktionschef blev tillförordnad kanalchef några månader 1997-1998

Per-Olof Olsson Renström 1998 – 2003

Per-Olof Olsson hade jobbat i 20 år med sportjournalistik, både på SR, Expressen och Tidningarnas Telegrambyrå och som sportchef på TT, TV4 och Svenska Dagbladet. Han minns att det höjdes en del förvånade ögonbryn när han rekryterades som kanalchef eftersom han inte hade allmänjournalistisk erfarenhet.

Under P-O:s chefsår digitaliserades radiohuset på Herrhagen. Gamla analoga studiobord ersattes av digitala och digitala förbindelser knöt ihop alla sändningsplatser.

– En sak jag är stolt över är att vi även fick med studion i Torsby i digitaliseringen. Digitala lokalredaktioner ingick inte i konceptet, vi fick slåss för det och bekosta installationen med lokala programpengar. Med tanke på hur mycket vi sänt och sänder från Torsby var det ett klokt beslut.

En annan aktuell fråga var om Sverige skulle gå över till digitala radiosändningar. En del tester pågick i Karlstad, bland annat rallysändningar på finska via DAB-radio.

Per-Olof Olsson Renström fortsatte efter radioåren som redaktionschef och ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad och som konsult och medieutbildare.  

Per-Olof Olsson Renström chef P4 Värmland 1998-2003

Ulla Walldén 2002-2018

Ulla Walldén hade jobbat som journalist på ”gamla” lokalradion, och som arbetsledare på Örebro-Kuriren, Karlskoga Tidning och TV4 Värmland när hon lockades tillbaka till Sveriges Radio Värmland.

Under perioden togs klivet från fokus på innehållet i radiokanalen P4 till digital publicering och flödesradio.

– En av mina kollegor, Bengt Bernström sa vid något tillfälle att göra radio var som att skriva i sand. Med webben och uppkopplade mobiler kunde nu vårt innehåll hittas och delas och leva längre, på de tider som passade publiken, konstaterar Ulla.

Sociala medier blev en viktig kontaktväg och berikade det redaktionella innehållet. Lyssnarnätverk byggdes upp och lades ned. Under en tid experimenterades en del med rörlig bild innan Sveriges Radio bestämde sig för att fokusera på att vara ett ljudmedia.

Ulla Walldén chef P4 Värmland 2002-2018

Jenny Norberg 2018-2022

Jenny Norberg hade arbetat som reporter och nattchef på NWT när hon kom till P4 Värmland som nyhetschef. 2018 blev hon Sveriges Radio Värmlands andra kvinnliga kanalchef.

Den digitala utvecklingen vässades med snabbare nyhetsförmedling, bättre bevakning kvällstid och en lokal spellista i appen SR Play med det bästa och senaste från Värmland. Under Jennys chefsår drabbades världen också av covid-19:

– Pandemin tvingade oss pröva nya vägar och utveckla flexibla arbetssätt, som att göra och sända radio hemifrån. Det ställde hårda krav på medarbetarna som de löste på ett oerhört bra sätt och med extrem lojalitet, minns Jenny.

Från årsskiftet 2019 ersattes radiolicensen som blivit omodern i ett digitalt medielandskap med en public serviceavgift som betalas via skattsedeln.

Efter kanalchefsåren gick Jenny Norberg till en tjänst som enhetschef på kommunikationsenheten på Konsumentverket i Karlstad.

Jenny Norberg chef P4 Värmland 2018-2022

Ola Finell 2022-

Har arbetat på lokalpress, på Sveriges Radio (Ekot, Radiosporten, P3 och P4), TV4 Värmland, Kanal 5 och Kanal Plus, samt som kommunikations- och informationschef och copywriter. Ola lade grunden för sin journalistiska bana på Värnpliktsnytt.

Ola Finell, chef P4 Värmland 2022-

Text: Ulla Walldén