Per-Eric Nordquist – en kreativ radio- och TV-personlighet

Han var mycket kreativ men samtidigt omstridd. Han anställdes 1968 som redaktionssekreterare vid nyhetsredaktionen vid Sveriges Radios Karlstadsdistrikt, befattningen innebar en arbetsledande uppgift, men han blev snabbt också en produktiv reporter i radio, senare också i TV.

Radiomannen Per-Eric Nordquist var uppväxt i Arvika och tog studenten där, studerade i Uppsala och en tid vid ett universitet i Florida i USA. Han blev också reservofficer vid Värmlands regemente och hade ett stort idrottsintresse. Att springa maraton var en passion för Per-Eric.

Hans olika erfarenheter kom att påverka hans arbete vid Sveriges Radio och radioinslagen om sporter av olika slag fanns ofta i tablån i Värmlandsradion.

1970 följde han Färjestad under försäsongsträningen, det innebar att han följde laget i allt från vänskapsmatcher till tunga träningspass. Det halvtimmeslånga programmet sändes lokalt i P2 den 10 oktober.

Per-Eric Nordquist och teknikern Tommy Axeus. Foto: Lennart Fernqvist

Underhållning med Thore Skogman

Underhållningsprogram intresserade Per-Eric Nordquist och under sommaren 1970 stod han som ansvarig producent för Gammeldanssväng i Årjäng, som innebar åtta 40 minuter långa program som sändes i P1 på fredagskvällarna. Thore Skogman var programledare och programmen hade gäster både med dragspel och utan. Bland gästerna fanns bl a Jan Höiland, Sven-Erik Magnusson, Lars “Snaggen” Söderström och Olle Pahlin. Per-Erics radiokollegor Bengt Malmgren och Rolf Higer var med i produktionen.

Konflikt vid Karlstadsdistriktet

Samma år upplevde Karlstadsredaktionen en kris som ledde till tidningsartiklar bl a i Expressen. Fullt krig råder på redaktionen skrev tidningen. Det handlade om en konflikt mellan arbetsledaren Per-Eric Nordquist och den tekniska personalen. Det skrivs brev mellan personalen för att ge direktiv för arbetsuppgifterna. Och på väggarna i radions lokaler klistras anonyma brev upp riktade mot arbetsledningen, berättar Expressen.

Vare sig Per-Eric eller distriktschefen Paul Björk ville uttala sig om konflikten. En anställd uttalar sig anonymt i tidningen att “distriktskontoret i Karlstad är som ett ormbo”. 

Konflikten ledde till att Sveriges Radio skickade personalchefen Nils Ragnå och chefen för distrikten i landet Olof Wahlund till Karlstad för att informera sig om läget.

Per-Eric Nordquist tillsammans med ljudteknikern Roy Malmborg.

Regional-tv för Per-Eric

Sommar i P1 var ytterligare en erfarenhet för Per-Eric. I programmet som sändes sommaren 1971 berättar han om sina amerikanska kontakter.

Hösten 1972 var det premiär för regionala TV-sändningar i Värmland. Tillsammans med radio-och TV-distrikten i Örebro,  Västmanland och Södermanland producerades  fyra program där Per-Eric tillsammans med Lennart Lundh i Örebro var ansvarige. Så värmländsk var inte det första programmet, enbart ett inslag med Årjängsrektorn Georg LIndgren som sjöng sjöng en geografivisa.

Hallå bilist och senare Hallå trafikant blev också Per-Erics skötebarn. Tillsammans med Sven Colling i Örebro delade de på programledarskapet. Med i studion fanns trafikexperten Pelle Martling, senare Lennart Berggren från Trafiksäkerhetsverket.

1975 gjorde Per-Eric Nordquist och skådespelerskan Solveig Ternström succé i Gomorronprogram i P3 som sändes från Karlstad vardagar mellan klockan sex och nio.

Solveig hade tagit ledigt från Dramaten ett år för att medverka i programmen. De båda fick stor uppmärksamhet och det innebar bl a mängder av lyssnarbrev – mellan 50-75 om dagen.

Per-Eric valde 1992 att flytta till SVT i Örebro där han producerade och var programledare för flera underhållningsprogram bl a Café Örebro.

Per-Eric avled i Örebro 2002. Han blev 61 år.

Café Örebro 1995. Programledare Per-Eric Nordquist

Läs mer om programmen Gammeldanssväng i Årjäng:https://rtpk-karlstad.se/sr-1925-1977/en-kreativ-radio-och-tv-personlighet/gammeldanssvang-i-arjang/

Läs mer om programmen från Höljes 1976-77:https://rtpk-karlstad.se/sr-1925-1977/en-kreativ-radio-och-tv-personlighet/holjes-i-radiofokus