Det har varit en självklarhet att program och debatter inför olika val haft en betydande plats i radions utbud. Redan 1962 sändes det första regionala valprogrammet i Värmlandsradion. Programmen skulle succesivt öka intresset bland politikerna och det blev viktigt att medverka i dem. Här nedan några exempel på valrörelseprogram på 1960- och 1970-talet.
Landstingsvalet 1962
Det val som stod närmast, efter att Sveriges Radios Karlstadsdistrikt skapades 1960, var landstingsvalet och valet till första kammaren 1962. Det blev första möjligheten för värmländska politiker att mötas i en radiosändning. Premiärpolitiker i sändningen var bl a Arvid Eskel (S), Manne Ståhl (FP), Erik Bergström (H) och Bertil Jonasson (C).
Det rådde en viss rampfeber och premiärnervositet inför programstarten skrev tidningarna, som omsorgsfullt bevakade och refererade tillställningen. Bertil Jonasson från Ekshärad förde fram lokaliseringsfrågorna och var besviken över att Landstinget inte ville inrätta ett s k lokaliseringsråd.
Referatet i tidningar kom också att fokusera på den korta kaffepaus som debatten innehöll. Den fick till följd att två av politikerna stod på huvudet i en driva av ostsmörgåsar när debatten skulle återupptas.
Programmet leddes av Paul Björk och Bo Tjärnberg.
Valet 1962 slutade med att Socialdemokraterna noterade en rejäl valvinst. 56 procent att väljarna valde att rösta på partiet.
Källa: Nya Wermlandstidningen 3 september 1962
Valet 1968
På valbar plats var en programsatsning i Värmlandsradion inför valet 1968. Manne Ståhl och Karl-Erik Eriksson från folkpartiet utfrågades under tio minuter av programledarna Paul Björk och Kent Finell. Det kom bl a att handla om sysselsättningsfrågan och att det finns för få möjligheter för kvinnorna att få arbete. Karl-Erik Eriksson svarade också på frågor om möjligheten för spånplattefabriken i Norra Ny att få lokaliseringsbidrag.
De kommande dagarna fick de övriga partierna tid i Värmlandsradion. Centerpartiet representerades av Allan Gustavsson Säffle och Bertil Jonasson Ekshärad, Socialdemokraternas riksdagsman Holger Mossberg och chefredaktören på Värmlands Folkblad Ragnar Furbo var Socialdemokraternas företrädare.
När prästen och riksdagmannen Sven Hector Nyskoga och konduktören John Magnusson Kristinehamn (Kommunisterna) utfrågades i ett av valprogrammen stod utrikespolitiken i centrum.
Det kom att handla om vad som hände i Tjeckoslovakien 1948 och Ungern 1956. Sven Hector svarade: Vi har tydligt uttalat vår protest mot Sovjets agerande i Tjeckoslovakien. John Magnusson var mer svepande i formuleringen kring Ungernfrågan: Förhållandena då var något annorlunda. Ungern hade utträtt ur Warszawapakten.
Inför valet började Sveriges Radios bestämmelser om att stänga av politiskt aktiva tillämpas. I Värmland innebar det att två kontaktmän avstängdes från att tala i radio – Gunnar Olsson i Arvika och Ove Eriksson i Filipstad.
Källor: Nya Wermlandstidningen 29 aug och Värmlands Folkblad 5 september 1968
Valet 1970
Värmlandsradion tog en allt aktivare roll i det här årets valrörelse. Tio valsändningar genomfördes, från telefonväkterier till utfrågning av de olika partiernas företrädare. Dessutom sändes en paneldebatt där Per Erik Nisser (M), Arthur Widén (FP), Karl-Erik Norrby (C), Gunnar Olsson (S) och John Magnusson (VPK) deltog. Debatten var lång, den pågick från 16.45 till 18.15.
En valvaka genomfördes på valdagen den 20 september. Många av Värmlandsradions reportrar var engagerade i programmen – Per-Eric Nordquist, Mats Oscarsson, Bengt Malmgren, Paul Björk, Ulla Kindenberg och Raul Blücher.
Tidningarna i länet följde valprogrammen noga och recenserade både programledarnas sätt att sköta utfrågningarna och debatterna och hur partiernas företrädare skötte sig.
Virrig och okoncentrerad valdebatt i regionalradion, skrev Värmlands Folkblad. Telefonväktarprogram gav magert utbyte skrev Nya Wermlandstidningen.
I samband med valrörelsen blev fyra reportrar vid Värmlandsradion avstängda då de var politiskt engagerade. De var Ove Eriksson Filipstad. Gunnar Olsson Arvika, Torsten Aurén Hagfors och Elvy Nilsson Sunne.
Valet 1973
För Raul Blücher, som var reporter vid redaktionen i Karlstad, blev inledningen av hösten 1973 en ny upplevelse. Han förbjöds att tala i radio fram till och med att valet i september var klart. Orsaken var att han stod på en fullmäktigelista i Karlstad, inte på valbar plats, men det var en politisk markering ansåg Sveriges Radio. Det innebär att han tvingades att utföra andra uppgifter på redaktionen och trots avstängningen delta i jakten på nyheter. Raul Blücher var kritisk till beslutet och fick också stöd av distriktschefen i Karlstad Axel Breitholtz. Raul ansåg att det var en underlig definition som Sveriges Radio tillämpade.
I och med att han stod på en valsedel var han politiker inte annars, sa han i tidningsintervjuer.
Källa: Värmlands Folkblad 31 juli 1973
Text: Kjell Gustafsson