Framtidstro hos Värmlandsradion 1962

När Värmlandsradion funnits i Karlstad i tre år gjorde Värmlands Folkblad ett stort reportage om verksamheten. Tidningen skriver att personalstyrkan ökat från två till nio anställda och att den tekniska utrustningen mångdubblats i omfattning och värde.

Värmlandsradion är trångbodd på Järnvägsgatan 9 i Karlstad och ser fram emot att om några år få större lokaler i Folkets Hus i stadsdelen Haga.

Ute i länet har placerats “transistorapparater” på olika platser. Det är vanliga telefoner knutna till radioledningar som ska förbättra ljudkvalitén, berättar tidningen. De här telefonerna finns i Filipstad, Torsby, Arvika, Kristinehamn, Hagfors, Säffle och Årjäng.

Radions distriktschef Paul Björk berättar vidare att verksamheten ska utökas med fler ombud i länet. Redan nu har folkskolläraren Sven-Erik Svenssons röst hörts åtskilliga gånger i Värmlandskvarten, uppger han.

Bland de nio anställda finns tekniker, journalister och administratörer. Catharina Klingsspor och Susanne Forsberg är sekreterare, Paul Björk distriktschef, Gösta Wiker chefstekniker, Bo Tjärnberg reporter. Ulf Schenkmanis är TV-reporter och Åke Hermansson tv-fotograf. Tage Lundström och Rolf Higer är tekniker.

Teknikerna växlar mellan att arbeta med radio och TV. På tv-sidan förfogar distriktet över utrustning för åtskilliga hundratusentals kronor, berättar VF. TV-fotografen Åke Hermansson uppger att han har världens förnämsta 16-mm-kamera – en Arriflex.

TV-folket på Värmlandsdistriktet väntar närmast på att få ett klippbord som ska möjliggöra viss filmredigering. Tidigare har de oexponerade rullarna sänts till Stockholm för vidare behandling. Värmlandskvarten, radions nyhetsprogram, sänds 1962 fem dagar i veckan med uppehåll under sommaren.

I Värmland Folkblads artikel uttalar Paul Björk att han hoppas kunna utöka sändningarna till sex dagar i veckan året om eller sju dagar i veckan med sommaruppehåll.

Text: Kjell Gustafsson