Riksradion

År 1978 skedde en genomgripande reform rörande Sveriges nationella radio- och tv-produktion. Sveriges Radio, som 1957 ersatt det ursprungliga Radiotjänst AB, omvandlades till koncernen Sveriges Radio.

För denna nya koncern skapades fyra programbolag för respektive specialområde: Sveriges Riksradio AB (RR), Sveriges Lokalradio AB (LRAB), Sveriges Television AB (SVT) och Utbildningsradion AB (UR).

Sveriges Riksradio fick så ansvaret för att producera och sända rikstäckande radioprogram i sina olika kanaler: P1 för nyheter, samhälls- och samtalsprogram, P2 för klassisk musik, jazz, skolradio och program på minoritetsspråk och P3 för populärmusik och bredare underhållningsprogram.

Fick söka nya jobb

En anledning för att den nya organisationen skapades angavs vara att radion skulle komma ut ur ” televisionens skugga”

Det här betydde att programpersonal anställda vid Sveriges Radio fick söka tjänster, antingen på det nya bolaget för Sveriges Television AB eller Sveriges Riksradio AB. Anställda som tidigare jobbat med både radio och teveprogram kunde inte längre göra det i sin anställning.

Omslaget till en broschyr som Riksradion i Karlstad gav ut.

– Vårt distrikt är en viktig del i Riksradions verksamhet. Med endast 16 medarbetare producerar vi ca 450 timmar per år. Det är avsevärt mer än de flesta övriga distrikten. Vårt utbud har en stor bredd och vi förekommer flitigt i samtliga tre riksradiokanaler.

Så skrev Göran Ohlsson som på 1980-talet var distriktschef på Riksradions kontor i Karlstad i broschyren Riksradion i Karlstad.

Lokaler delades upp

I Karlstad hade Sveriges Radio sina lokaler i det dåvarande Folkets Hus invid Klarälven, idag CCC. De kontrollrum och studior som var anpassade för radio övertogs av Riksradion och där teveprogram gjorts övertogs av SVT. Nya tjänster utlystes för att täcka upp för dem samordningsvinster som försvann men också för att klara en ökad produktion. 

I Karlstad fanns 7 producenter, 5 ljud /OB/ musiktekniker och 3 programsekreterare som fyllde det mesta av arbetsuppgifter som fanns utanför själva programproduktionen.

Tre av medarbetarna vid Riksradion i Karlstad – Göran Ohlsson, distrikstchef vid Riksradion i Karlstad tillsammans med Tommy Axeus, chefstekniker och producenten Bengt Malmgren.

De gjorde programmen

Lyssnarna blev med tiden bekanta med de sju producenterna – Gunnar Gramnes, Leif Jurefalk, Peter Lindberg, Tage Lundström, Bengt Malmgren Per-Eric Nordquist och Sten Wahlström.

Fem ljudtekniker svarade för den tekniska insatsen i programproduktionen – Tommy Axéus, Roy Malmborg, Mats Bengtsson, Olof Häggmyr och Bengt Zachrisson. Som programsekreterare fanns Gunilla Andersson, Gull Pettersson och Kristina Selwéus som viktiga komponenter i produktionerna.

P1-kanalen

Riksradion i Karlstad producerade för alla radions rikstäckande kanaler. I P1 handlade det om program med andakter, gudstjänster, andliga sånger och naturprogram såsom Veckans pausfågel, Naturmorgon, Naturväktarna och Lantbruksnytt. Ekonomiprogram för konsumenter ”Pengar och rätt” producerades också. Även specialprogram gjordes för P1 kanalen som nobelbevakning och helgprogram vid jul, nyår och påsk. 

Många musikproduktioner

I P2 sändes mycket klassisk musik i direktsändning. Stor tyngd för produktionen kom Ingesunds Musikhögskola i Arvika att ha. I Karlstad kom  Sinfoniettan vid Karlstads teater( idag Wermland Opera), ett gäng mycket duktiga jazzmusiker och körer, att bli basen för dem många timmar som sändes i P2. 

Stor P3-produktion

I den mest populära kanalen P3 dominerade många timmar av direktsändning på förmiddagen. Radio Fm, Radioapparaten, Radio RRKD. Vid lunchtid var det direktsänd lunchmusik, en blandning av populärmusik. Sven-Ingvars kunde till exempel spela inför lunchgäster på Karlstads stadshotell. Men många sändningstimmar producerades också på eftermiddagarna i och med trafikprogrammen Hallå bilist och Trafik och musik. Men också när det blev lördagskväll kunde lyssnarna dansa till det de populära programmen I Afton Dans som ofta sändes ifrån Restaurang Sandgrund i Karlstad. Det följdes av programmet NollNoll som också var direktsänt i P3 midnattstimman mellan lördag och söndag. Filmmusikprogram gick söndagar under en period.

Trädgårdsdags

Ulf Schenkmanis var producent på SVT sedan början av 1960-talet, men kom att bli en av de mest anlitade medverkande medarbetarna i programmet Trädgårdsdags tillsammans med Lars-Erik Samuelsson.

Trädgårdskonsulenten Lars-Erik Samuelsson tillsammans med programledaren Ulf Schenkmanis.

Mot nedläggning

Sveriges Riksradio i Karlstad levde ett rikt liv i ett drygt decenium innan det åter var dags för en omorganisation  som innehöll en sammanslagning av Sveriges Riksradio med Sveriges Lokalradio :

Riksradion flyttade med en bantad personal 1993 in i dem lokaler som Lokalradion med Utbildningsradion hade i ett hus på Herrhagen, det gamla huvudkontoret för Karlstads Mekaniska Verkstad.

Efter sammanslagningen försvann större delen av Riksradions produktion. 

Text: Roy Malmborg