Sten Wahlström skapade pausfågeln

Få radio- och tv-medarbetare har lämnat ett så livskraftigt livsverk efter sig som Sten Wahlström som arbetade på Sveriges Radio i Karlstad. Hans inspelningar som omfattar 197 svenska fågelarter är fortfarande flitigt använda. Idag hittar man inspelningarna på programmet Naturmorgons hemsida under rubriken ”P2-fågeln”  https://sverigesradio.se/p2fageln. Hans inspelning av en kattuggla har i många år varit Vetenskapsradions vinjett.

Sten Wahlström fotograferad under ett Öppet Hus hos Riksradion i början av 1980-talet. Privat bild.

Sten Wahlström spelade in nästan alla avsnitt av pausfågeln som användes åren i riksradions sändningar mellan åren 1963-1993. Innan dess hade SR fyllt ut pausluckor med en melodislinga från inledningen av melodin ”Storm och böljor tysta ren”. Ännu längre tillbaka var det bara tyst.

När pausfågeln försvann blev besvikelsen stor hos publiken. Fågelinspelningarna återanvändes då som Veckans P2-fågel, där de kompletterades med ett samtal om fågeln mellan Sten Wahlström och Bengt Emil Johnsson. Programmen är idag en levande guldgruva för alla fågelintresserade. Klicka på länken nedan för att höra Bengt Emils och Stens samtal om gyllensparven från 2022.

https://sverigesradio.se/avsnitt/65432

Sten Wahlström, mångårig radiomedarbetare inom områden som natur, vetenskap, historia berättar i en intervju från 2007 att han började spela in fåglar redan som ung civilingenjör och akustiker på 1940-talet med så kallad trådspelare. När sedan den batteridrivna och bärbara bandspelaren kom på 1950-talet underlättade det fältarbetet. Sten Wahlström använde sig också av specialbyggd egenkonstruerad parabol för att ”zooma” in fågelsången.

– Det har hänt att jag lyssnat utåt ängarna nere på Ottenby och hört en massa fåglar. Men först när jag kommit hem och lyssnat på inspelningarna hör jag att där satt det ju en vaktel! Det hade jag ingen aning om, trots att den hörs klart och tydligt på inspelningen. Så parabolen blir ett öra som förstärks, berättar Sten Wahlström i intervjun.

Parabolen vägde 12-15 kilo. Sten Wahlström bar upp den, elkablar och den första stereobandspelaren ända upp i toppen av Uppsalas domkyrkotorn för spela in kajorna som samlade sig inför nattens sovstund i Odens lund.

– När det gäller att spela in fåglar får man aldrig jaga. Det är bättre att sätta sig i en glänta någonstans. Då kommer fåglarna snart när de lugnat sig efter störningen. Man väntar på att ”naturen ska hända”. Gör man så, lär man sig att fåglarna har ett ganska typiskt beteende. Det är samma fåglar man möter på vägen.

En annan anekdot från senare tid är att Stens inspelning av silvertärnan var veckans pausfågel under en vecka då det utbröt strejk på Sveriges Radio. Man fick inte göra några nya program men sända de gamla som redan pågick. Silvertärnan hördes flitigt under strejkdagarna.

– Den sändes timmar i sträck! Jag var ganska trött på den till slut och jag tror det gällde allmänheten också, konstaterar Sten i intervjun från 2007.

Sten Wahlström har även spelat in fåglar i Afrika. Hans arkiv med fågelinspelningar av alla i Sverige förekommande arter  är samlade på en dubbel-CD, utgiven av Naturskyddsföreningen.

Text: Ulla Walldén