Den här sidan som tillhör RTPK-Karlstad.se är under produktion
P4 Värmlands nyhetsbevakning pågår dygnet runt, året runt och är numera lika mycket digital publicering som radiosändning. Med mobila reportrar och mobil teknik kan radion väldigt snabbt komma igång med rapporteringen från en större händelse. Att gräva fram egna nyheter och avslöjanden är också en viktig del av nyhetsarbetet.
Något av det mest utmanade är bevakningar där reportrar på plats kan utsättas för risker. Gasutsläpp, upplopp, okontrollerade bränder- sånt kräver en säkerhetsanalys och planering även av redaktionen.
Det ska också finnas en uthållighet att hålla i bevakningen. Här kan P4- kanalerna behöva hjälpa varandra med personal som exempelvis under de stora skogsbränderna i Västmanland och Gävleborg. Vid översvämningarna i Värmland hösten 2000 byggde P4 Värmland upp en tillfällig redaktion i Arvika, där också Ekot hade en reporter stationerad.
P4 är landets beredskapskanal och ska kunna förmedla livsviktig information via radiomasterna vid elavbrott eller stora störningar i tele-och datanätet. Alla lokala P4-kanaler har reservkraft för att kunna upprätthålla kontinuerlig sändning. De lokala kanalerna är numera skyddsobjekt.
Här är några exempel på stora lokala nyhetshändelser som bevakats av P4 Värmland från tidigt 1990-tal och framåt:
I december 1991 försvann Torsbyflickan Linn till skogs och det letades desperat efter henne i några dygn tills hon hittades vid liv. Radio Värmlands reporter i Torsby, Helena Mirsch rapporterade kontinuerligt om sökandet och den lyckliga upplösningen sändes direkt i radio.
Hösten 2000 regnade det ihållande och vattennivåerna i Glasfjorden, Byälven och Vänern bara steg och steg. Värnpliktiga och hemvärnsmän byggde vallar och P4 Värmland som precis hade startat upp en hemsida hade den dagliga rubriken ”Vattenläget i Värmland”. Lyssningen steg markant i takt med vattennivåerna.
4-årige Kevin hittades död nära hemmet i Dottevik, Arvika 1998. Två minderåriga bröder pekades ut som troliga gärningsmän. Efter att polisutredningen ifrågasatts i media togs fallet upp igen för förnyad granskning och 2018 direktsände P4 Värmland de känslosamma minuterna när de båda bröderna helt frikändes från misstanke om brott. De tilldelades senare ett skadestånd från staten, ”Ex gratia”, på en miljon kronor vardera i mars 2022.
P4 Värmlands granskning ”Diagnosen stänger dörrar” 2019 visade att personer som fått neuropsykiatriska diagnoser som ADHD hindras från att exempelvis göra värnplikt, bli polis eller hoppa fallskärm. Granskningen visade också att det var svårt att få en diagnos omprövad. Diskrimineringsombudsmannen beslutade att granska myndigheternas agerande och Försvaret ändrade sina regler efter granskningen.
Text: Ulla Walldén