Erik Goland – Tidsspegeln till unika program

Den här sidan som tillhör RTPK-Karlstad är under uppbyggnad

Erik Goland – i TV-programmet Möte med människor 1971. Okänd fotograf.

Erik Goland anställdes på Sveriges Radio i Stockholm 1955 som en av medarbetarna på programmet Tidsspegeln, han tröttnade sedan på Stockholm och skapade sin egen redaktion i stugan i Öjerud utanför Arvika. Erik Goland kom att bli en en de mest uppskattade programmakarna i Sveriges Radio.

I Tidsspegeln, som var ett kulturprogram som skapade debatt och uppmärksamhet, fick han på 1950-talets mitt sin radioskolning, men när han senare skapade program där många udda människor kom till tals nådde han ännu mera uppskattning. I möten i en landsvägskorsning kom han stora förmåga att vara en lyssnande reporter fram.

– Jag är nog en god lyssnare. Folk behöver goda lyssnare och därför träffar jag alla dessa människor som öppnar sig för mig. Det är en gåva i mitt yrke. Så förklarade Erik Goland i en tidningsintervju sin förmåga att få bra intervjukontakt. 

Och hans medverkande i programmet var inte några vana intervjupersoner. Bland dessa fanns till exempel Jonas i Lia i en intervju från 1977.

Blev politiskt medveten

Erik Goland hade sin rötter i Västvärmland. Född på Ruds säteri i Ottebol och uppväxt i legendariska 107:an i Arvika. Platsen var ett fackligt och radikalt centrum när arbetslösheten på 1930-talet härjade i samhället. Ofta satt han tillsammans med sin far vid köksbordet och diskuterade tidens problem kring olika politiska frågeställningar. Här formades nog hans politiska medvetenhet. Fadern ville att han skulle bli sotare, men Erik blev bagarelev, fortsatte sedan och blev utbildad reparatör av kontorsmaskiner.

Under kriget läste han vid Brunnsviks folkhögskola och LO-skolan. Började frilansa som skribent och kom att möta  den tidens omskrivna författare såsom Artur Lundkvist, Karl Vennberg, Stig Dagerman och Verner Aspenström. Kontakterna med Karl Wennberg ledde till att han blev bokanmälare och kulturskribent på Arbetaren och Aftontidningen. Han bodde senare fem år i Finland och skrev bl a för tidningen Expressen. 1955 anställdes på Sveriges Radios program Tidsspegeln där han var med och skapade omkring 300 program. Nu var han etablerad journalist.

Hem till Värmland igen

Efter några år i huvudstaden och arbetet på Sveriges radio började hemlängtan göra sig påmind. Han mötte tillfälligt radiochefen Olof  Rydbeck när han återkommit efter en semesterperiod i Värmland. Radiochefen frågade om hur det kändes efter semestern?

– För bedrövligt att komma tillbaka till Stockholm, lär Erik enligt en tidningsintervju ha svarat.

– Flytta till Värmland, svarade radiochefen. Vem bryr sig var du bor,  bara du jobbar.

Trots löftet fortsatte Erik Goland sitt programarbete utifrån Stockholms horisont och utlandsresorna blev många. Tillsammans med Göran Byttner gjorde han flera program i Östblocket.

I mitten av sextiotalet blev gården i Öjerud hans redaktionsadress. Nu började en ny era i hans programarbete, möten med mer eller mindre kända människor. Erik kom också att delta i olika TV-projekt, bl a en serie program med titeln “ Här händer aldrig något” 1973-74.

Erik Goland i TV-programmet Möte med människor 1971

Sällan fel programformat

Flera medarbetare och kollegor har minnen av Erik. Kjell Gustafsson som arbetade på söndagsmorgnarna på 1970-talet mötte ofta Erik i redaktionslokalerna i Karlstad.

– Eriks program Golands gång skulle sändas senare på söndagen. Erik kom från västvärmland med ett inspelat band i sin väska och konstaterade att det var lite långt 26 minuter. Det fanns plats i tablån för 25 minuter. Han undrade om jag kunde hjälpa honom att klippa bort en minut. Jag lovade att assistera.

Det är en ganska typisk bild av Erik Golands programarbete. Han skapade den längd på programmen som det skulle vara. Ingen redigering behövdes mer än undantagsvis. Hans medverkande gillade att det de sagt i intervjun var med i programmet.

1984 avslutade Erik Goland som tid inom Sveriges Radio och blev pensionär.  Han avled i början av 2009 i en ålder av 89 år.

Text: Kjell Gustafsson

Källor: Artiklar i Värmlands Folkblad,  Karlstadstidningen och Nya Wermlandstidningen november 1969.

Lyssna på flera program Golands gång: https://rtpk-karlstad.se/sr-1925-1977/erik-goland-tidsspegeln-till-unika-program/golands-gang