Varken förr eller senare har den lilla orten Höljes i norra Värmland stått i fokus på det sätt som den gjorde vid årsskiftet 1976-77. Anledningar var Per-Eric Nordquists radioprogram som sändes därifrån. Satsningen inleddes den förste december och den 14 januari sändes det sista programmet från Höljes. Och mottagandet av radions besök på orten var hjärtligt.
Många Höljesbor medverkade
Det blev 32 program i P3 med 33 Höljesbor som medverkande, allt från handlaren Petter i Boa till flera skolbarn från orten, men det fanns plats i programmen för mycket annat. Bl a ett samtal med sjuksköterskan Eva Ståhl om hennes engagemang för Palestina och en intervju från USA med Charles Profit som var fånge i en dödscell. Tolvårige sonen till litteraturpristagaren Saul Bellows medverkade också och hans jämförelse mellan Stockholm och Chicago väckte munterhet bland lyssnarna och sändningspersonalen i Höljes.
– Stockholm var toppen, i Chicago händer det ju ingenting.
Stor satsning av personal
Programmen var också ett stor satsning från radiodistriktets personal i Karlstad. Där fanns teknikerna Jan Andersson, Hans Bristell, Jan Bäckman, Tommy Axéus och Åke Mandell. Dessutom program-sekreterarna Ulla Hallgren och Karin Pärmsten och distriktschefen Axel Breitholtz som ställt kluriga lyssnarfrågor.
När sista sändningsdagen i Höljes avslutades på förmiddagen den 14 januari var inte Per-Eric Nordquists arbetsdagen över, på eftermiddagen sände han Hallå bilist från den kända radioorten i norra Värmland.
Dans på värdshuset
På kvällen bjöd Sveriges Radio på dans i Finnskoga värdshus med Ransäterspojkarna på scenen. När Per-Eric summerade lyssnarreaktionerna var han nöjd men också ödmjuk, för det fanns kritik från lyssnarna också. I ett brev bland de tusentals han fått var brevskrivaren mycket missnöjd.
“Höljes var fel plats, Per-Eric sa fel saker och valde fel musik.”
Text: Kjell Gustafsson
Källor: Artiklar i Nya Wermlandstidningen och Värmlands Folkblad