Den här sidan som ägs av RTPK-Karlstad är under uppbyggnad
De privata sändarna som radioklubbarna i Karlstad, Kristinehamn och Säffle ägde bidrog till lokalt producerade program i flera år efter att Radiotjänst startade 1925. Men behovet av radioklubbar minskade succesivt när den nya radions verksamhet utökades. Sändarna övertogs därför av staten, Karlstad 1932, Kristinehamn 1950 och Säffle 1959. Behovet av samordning av programinsatserna från landsorten ökade och Radiotjänst skapade därför en organisation med ombudsmän. 1932 fick Karlstad ett ombud Per Stolpe, han behöll sitt uppdrag fram till 1943. Per Stolpe, född 1879, var bredvid sitt Radiotjänstuppdrag lektor i geografi, biologi och hälsolära vid seminariet i Karlstad mellan 1923 och 1945. Stolpe höll även radiokåserier.



Solveig Stjerne-Brattström var journalist och ombud för Radiotjänst från 1943 fram till hennes död 1958. Hon avlöstes då av Carl-Magnus Brattström.
1960 skapade Radiotjänst ett distriktskontor i Karlstad. Chef där blev Paul Björk och samtidigt anställdes också en teknisk kollega Gösta Wiker. Nu startade TV-produktionen och Ulf Schenkmanis fick det jobbet. Det här innebar att Karlstads för första gången fick en TV-chef.
Paul Björk hade varit chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten 1951-1956 och tidigare anställd på socialdemokratiska partihögkvarteret. Han fick i slutet av 1950-talet Sveriges radios uppdrag att utreda distriktsorganisationen. Paul Björk valde att efter tio år på jobbet lämna över chefskapet till Axel Breitholtz.
Axel Breitholtz var chef för det kombinerade radio-och tvdistriktet fram till 1979. Breitholtz som var uppvuxen i Örebro hade tidigare varit chef för Skolradio-verksamheten innan Utbildningsradion bildades.
1980-talets TV-chefer och framåt:
Lennart Hydbom 1979-1981
Var född i Stockholm 1925. Han började arbeta på Sveriges radio och fortsatte sedan till TV, där han arbetade på flera olika tv-redaktioner, bland annat som producent för valvakor och kulturprogram. På TV2 blev han chef för det som kallades ”främmande produktion”. Han tillträdde som distrikts-chef i Karlstad 1979 och gjorde bl.a. speakerrösten till Åke Hermanssons långfilm ”Värmlänningar i närbild” (1981) men avled hastigt 1981.

Kjell Forsting 1981-1983
Kjell Forsting från Göteborg har främst skrivit in sig i historieböckerna som manusförfattare. Tillsammans med Arvid Rundberg skrev han tv-manus till spionthrillern ”Operation Argus” 1966. Serien spelades delvis in i Lyeskil och finns på SVT Play. Forsting avled i USA 1998.

Tomas Arvidsson 1983-1987

Tomas Arvidsson född 1941 i Älmhult var också en skrivande tv-chef som gjorde succé med sina deckare Enkelstöten och Dubbelstöten om den brottslige studierektorn Jan Bertilsson 1976. Han anställdes som utbildningsledare vid högskolan i Kalmar där man även fortbildar journalister. Han blev tv-chef 1983 under åren då SVT byggde ut sina lokaler i Karlstad och Tvärsnytt började sända. Arvidsson återvände därefter till Kalmar och VD-jobb på Östra Småland och Barometern. Från ca år 2000 arbetar han som fristående krönikör i Barometern och författare.
Olle Mannberg 1987-2000
Efter drygt fem års anställning vid SVT i Sundsvall rekryterades Olle Mannberg som nyhetschef till SVT i Karlstad hösten 1985. Det specifika uppdraget var att bilda en nyhetsredaktion som skulle utgöra Värmlandsdelen av regionala nyhetsprogrammet Tvärsnytt med planerad start i februari 1986.
Dåvarande distriktschef Tomas Arvidsson signalerade sin avgång vintern 86-87 och Olle Mannberg uppmanades att söka jobbet som dennes efterträdare. Så blev det och i juni 1987 utsågs Olle till ny distriktschef vid det som då skulle komma att kallas TV2 Karlstad. Detta sammanföll med bildandet av den nya TV 2 Sverigekanalen med uppdraget att internt konkurrera med Kanal 1 Stockholmskanalen. Trots blygsamma resurser lyckades de tio distrikten med uppdraget att gemensamt fylla en fullsorterad TV-kanal. Det publika gensvaret blev enormt och ganska snart kunde TV 2-ledningen mynta begreppet ”60 procent av publiken med 40 procent av pengarna”.
Men den interna konkurrensen gällde inte bara mellan distrikten och Stockholm utan även mellan distrikten. Det gällde att argumentera väl för sitt eget distrikt, för programmedel och andra resurser. Under Olle Mannbergs ledning byggdes programproduktionen ut kraftigt inom så gott som alla områden; caféprogram, vardagsfakta, miljöprogram, religionsprogram, musik och teater, dokumentärer m.m. (läs mer om detta på annan plats).
Samtidigt hölls hela tiden tanken vid liv på att få dela Tvärsnytt och starta ett renodlat Värmlandsnytt.
De sista två åren under Olle Mannbergs ledarskap omstöptes företaget och en regionreform genomfördes som kraftigt minskade de enskilda distriktens självständighet. Ett erbjudande om att bilda de nordiska public servicebolagens första ”lobbykontor” lockade Olle Mannberg med familj till Bryssel hösten 2000.
Jörgen Stenborg 2000-2002 t f distriktschef
Niclas Brunell 2002-2008
Patric Hamsch 2008-
Susanne Junkala
Källor: Svenska män och kvinnor 1954, SVT:s arkiv,