Utbildningsradion UR fanns i Värmland under drygt tre decennier och producerade radioprogram om lokal historia, lokala dialekter, lokal radioteater mm.
Värmländska skolbarn lockades att få sina texter upplästa i ”Skrivarstugan”. Ibland skapades rena happenings som ”Skrivartåget till Torsby”; två veckors poesi-skapande och diktläsning på Fryksdalsbanan.
Hör Anders Jenshammar som började jobba med skolradion/UR 1973 och Meta Lundh som kom till UR i början av 1980-talet om åren med lokal UR-produktion:
I många fall var det svårt för allmänheten att skilja mellan UR och lokalradion, eftersom nästan alla UR-program också sändes lokalt. Redaktionerna samarbetade också regelbundet, som kring frågetävlingen ”Upptäck Värmland” för årskurs 3. Ett av de stora samarbetsprojekten mellan UR i Värmland och Sveriges Radio Värmland var radioserien ”Värmland i krigets skugga” . Anders var också flitigt inlånad till lokalradions allmänradio-produktion:
I UR-uppdraget låg även att uppmuntra lärare och skolklasser att använda media i undervisningen och att själva prova på att göra media, ibland under begreppet ”Allemansradio” som testades på flera håll i landet.
Nedan en rubrik från Karlstads-Tidningen 1981 där UR-medarbetarna Anders Jenshammar och Ingrid Hydbom berättar om hur Djurgårdsskolan i Kristinehamn fått hjälp att göra ett eget radioprogram om narkotikaproblemen i stan. Läraren hette Öivind Åsberg.