1956 var den officiella starten för TV-sändningar i Sverige. Försöksverksamhet hade pågått en tid men nu var det möjligt för de som hade TV-apparater att börja använda denna nyhet. Men det gällde inte i hela landet. I Karlstad lovade Telestyrelsen att de skulle finnas en tv-sändare klar till julen 1958. Masten skulle placeras på Herrhagens vattentorn.
TV-intresset var stort i Karlstad och påpassligt nog hade radio- och tv-handlarna beslutat sig för att ordna en TV-mässa i Folkets hus. Värmlands Folkblad var också med som arrangör.
I A-salen fanns tio montrar med TV-apparater och personal från radio- och tv-handlarna som informerade om detta nya medium.
Tillfällig TV-studio
Det som bjöds i tv-apparaterna var inte en utsändning från Stockholm utan en sändning som producerades i en tillfällig tv-studio i en annan lokal i Folkets hus. Där bjöds det på underhållning av olika slag, bl a medverkade Frälsningsarmén, Willy Stridsbergs orkester, Unga Örnars skiffle group, nioåriga Eva Bohman och hennes syster Lena.
Mässan invigdes med tal av Värmland Folkblads chefredaktör Ragnar Furbo och drätselkammarens ordförande, disponent David Palmqvist. Han uttalade att Karlstad stod inför tröskeln till tv-åldern.
I den inredda tv-studion fanns ingenjör Lennart Hedzén från Philips och kameramannen L Örnebring. Programmet leddes av producenten Lars Löfgren och pogramchefen Morgan Larsson.
Lokalerna med tv-apparterna var välbesökta, skrev Värmlands Folkblad och ansåg att programmet blev en slagkraftig illustration till televisionens möjligheter.
Det kom att dröja innan större delen av Värmland kunde ta del av de tv-program som producerades av Sveriges Radio-tv. 1960 togs sändaren på Blåbärskullen i bruk.
Källa: Värmlands Folkblad 27 november 1958
Text: Kjell Gustafsson