Samhällsmagasinet Ballongen – programmet som ”såg ner på makthavarna” – drogs igång av Lennart Broström 1982 och fick ett så stort genomslag att det året efter belönades med Expressens pris som ”Årets program i radioklassen” för sina orädda frågor till hukande byråkrater.
Från hösten 1983 ersattes Lennart Broström av Ulf Nordström. Här berättar han om tiden med Ballongen:
Lennart Broström var en idéspruta av stora mått, och när Ballongen hade uppmärksammats med ett radiopris tyckte han att det var dags att hitta på något annat. Katarina Hultling var hans parhäst i Ballongen-studion, och hon stannade kvar i redaktionen. I juli 1983 ringde hon och erbjöd mig att ta över efter Lennart, som skulle finnas kvar som bollplank.
”Vi ska färdas fram över byråkratins landskap och göra djupdykningar ner i myndigheternas korridorer”, konstaterade Katarina i Nya Wermlands-Tidningen inför höststarten 1983.
Programmet kom i två skepnader, som Ballongen Magasinet och Ballongen Brevlådan. Magasinet innehöll längre reportage och intervjuer, medan Brevlådan byggdes upp kring lyssnarfrågor. Kontakten med lyssnarna var viktig. Programmet hade en automatisk telefonsvarare dit man kunde ringa med frågor och förslag till inslag.
Att producera ett program som Ballongen i Karlstad var naturligtvis en utmaning, eftersom de flesta myndigheter och makthavare fanns i Stockholm. Därför blev det en hel del resor för redaktionen, mest till Stockholm, med tåg och flyg. ”Telefonare” ville vi undvika, då försökte vi hellre locka intervjupersonerna till en studio i Radiohuset i Stockholm, med den förlust det innebar att inte sitta i samma rum, på varsin sida mikrofonen.
Ministrar, myndighetsföreträdare, samhällsdebattörer och ”vanliga lyssnare” dök upp i Ballongen. Bland de medverkande säsongen 1983/84 fanns till exempel civilministern Bo Holmberg, kriminologen Leif GW Persson och Energiverkets generaldirektör Carl Tham. Olof Palme passade jag på att intervjua om personnummer när han gästade Högskolan i Karlstad. Han gav mig två minuter, men det räckte. Andra distrikt bidrog ibland med inslag, liksom radions utrikeskorrespondenter.
Spännvidden i programmets teman var stort. Vi tog upp byråkratspråk, offentlighetsprincipen, allemanssparande, internationella adoptioner, filmcensur, civilförsvar, rättshjälp och bruksvärdesprincipen. Ibland trampade vi aningen snett, en gång blev vi fällda i radionämnden för ett inslag.
Programmet hade ett stort genomslag. Ett exempel var när vi hösten 1983 uppmanade lyssnarna att beställa en katalog över personregister i Sverige från Datainspektionen. Resultatet blev över tusen beställningar på en vecka.
Ibland försökte Magasinet vara lite extra elakt, som julen 1984 när Bengt Sändh, Finn Zetterholm och Rolf Börjlind anlitades för att gissla myndigheter och politiker.
När Katarina valde att flytta tillbaka till Stockholm 1984, och så småningom bli ett välkänt ansikte i SVT:s sportsändningar, ersattes hon av Radio Värmlands Marianne Rundström, som också hon skulle komma att göra SVT-karriär. En kort period var också Ulf Kristoffersson, senare politisk reporter på TV4, en del av redaktionen.
Våren 1985 sändes magasinet för sista gången. Riksradion omorganiserades och andra program tog Ballongens plats.
Läs mer om Lennart Broström här.
Text: Ulf Nordström