Minnesvärda värmländska sportögonblick

Sporten har alltid varit en viktig del av radions produktion såväl i Värmland som ut över hela landet. Två nyckelpersoner har Radiosportens medarbetare Leif Jurefalk och Mats Fagerström varit. De har rapporterat kontinuerligt om Färjestads, Boltics och Degerfors IF:s matcher och bevakat sportevenemang av riksintresse i alla sporter från såväl hemmaplan som från resor världen över.

En del av all upplevd sport har dock satt sig särskilt i minnet hos de sportintresserade. Det finns en del publika evenemang som folk fortfarande pratar om. Det är en lista som kan göras ganska lång. Här är några exempel från den listan:

Lasse Olsson Sunnemo 1965 Foto Lennart Fernqvist

Lasse Olsson på skid-DM i Sunnemo januari 1965, Foto: Lennart Fernqvist

22 februari 1962: Lars Olsson, mer känd som ”Finnskoga-Lasse”, åker första sträckan i det vinnande svenska stafettlaget vid VM på skidor i Zakopane i Polen. Övriga i guldlaget var Sture Grahn, Sixten Jernberg och Assar Rönnlund. Lars var född i Bograngen i norra Värmland och var inte en skidåkare som alla andra. Som ett exempel på hans lite udda karaktär kan nämnas att han efter att ha kört första sträckan i stafetten, lämnade skidstadion och såg aldrig svenska laget gå i mål. Då var han redan tillbaka på hotellet. Sven LO Johansson gjorde intervjun med ”Finnskoga-Lasse” som du kan lyssna på via länken nedan:

https://sverigesradio.se/artikel/3098080

Nisse Nilsson, född i Karlstad och hockeyspelare i bl.a. Forshaga IF.

12 mars 1962: Det kanske mest kända hockeymålet i svensk ishockeyhistoria görs av Forshagas Nisse Nilsson vid VM i Colorado Springs, USA. Sverige leder över Kanada med 4-3. Kanadensarna tar ut målvakten och pressar på för en kvittering. Lundvall tekar och får ut pucken till Nisse Nilsson som skickar den vidare mot Kanadas tomma mål. Lennart Hylands referat är klassiskt… ”Den glider in i mål, den glider in i mååål…” Sverige vinner med 5-3 och tar sensationellt med sig guldet till Sverige. Ytterligare en värmlänning finns med i laget och även han blir målskytt mot Kanada. Det är Ulf Sterner som gör det första målet i matchen. Andra guldhjältar från VM -62 är målvakten ”Klimpen” Häggroth som räddade 108 skott, Rolle Stoltz, Sura-Pelle Pettersson, Lasse Lundvall och Sven Tumba.

Jonny Nilsson och Johnny Höglin, två värmländska skridskokungar fotograferade under ett träningspass 1965 av Lennart Fernqvist, Värmlands Folkblad.

24 februari 1963: Jonny Nilsson från Brattfors vinner 10 000 meter vid skridsko-VM i Karuizawa i Japan på världsrekordtiden 15.33,0. Dagen innan hade han även vunnit guld på 5000 meter och även då slagit världsrekordet med tiden 7.34,3. Värt att nämna i sammanhanget är att han under loppet på 10 000 meter åkte snabbare de första 5000 meterna än dagen innan, trots att han då endast åkt halva distansen. Jonny vann också VM sammanlagt och belönades samma år med Svenska Dagbladets bragdmedalj. Totalt tog Jonny Nilsson sex VM-guld och ett OS-guld. Det senare på 10 000 meter vid OS i Innsbruck 1964. I länkarna nedan hör vi ett avsnitt från Radiosportens dokumentär om Jonny Nilsson som gjorts av Martin Marhlo, och en tidig intervju signerad Ulf Schenkmanis.

https://www.svt.se/sport/skridsko/fran-arkivet-1

VM-året 1974 spelade fotbollsprofilen Ralf Edström för PSV Eindhoven. Här ser vi honom också tillsammans med tränaren Kees Rijvers till höger. Foto: Gunnar Walldén

30 juni 1974: Ralf Edström är en av Degerfors IF:s, Värmlands och svenska landslagets mest färgstarka profiler genom tiderna. Han är också mannen bakom ett av de mest klassiska landslagsmålen inom svensk fotboll. Vem minns inte volleykanonen mot Västtyskland i VM 1974. Västtyskland arrangerade VM och var den stora favoriten. Sverige hade gått vidare från gruppspelet och skakade om hemmafavoriten med öppningsmålet. Centerhalven Schwarzenbeck nickar bort en frispark från Bosse Larsson. Ralf drar till direkt och volleykanonen ställer en chanslös Sepp Maier i målet. Ett klassiskt fotbollsmål och ett sportögonblick med värmlandsanknytning, som det fortfarande pratas om. Nästan lika klassisk är tv-kommentatorn Bengt Grives kommentar: ”Vad är klockan?”, när förbundskaptenen Georg ”Åby” Eriksson visas i bild. Sverige slutar femma i VM och Ralf blir den bäste svenska målskytten med sina fyra mål.

Så här säger Ralf om volleykanonen idag: 

– Det var en sådan där träff som knappt känns i foten. Egentligen drog jag till den lite för högt, men jag tyckte försvararen kom emot mig. Nu blev det ju en kanonträff och en perfekt båge över målvakten i alla fall. Jag har en bild på väggen hemma som jag fick av Göteborgs-Postens fotograf och där ser man att klockan är precis fem i åtta.

28 november 1976: Det är allsvensk premiär med mersmak för IF Boltics herrar. Seger med 12-2 mot IFK Kungälv och ett kliv in i bandysocieteten där laget så småningom kommer att göra ett outplånligt avtryck. Boltic är en av Sveriges mest framgångsrika bandyklubbar med total 15 SM-guld, nio på herrsidan och sex på damsidan. Herrarna svarade bland annat för en makalös svit med sju raka SM-guld mellan 1979 och 1985. Spelarnamn som det fortfarande talas om är ”Bempa” Eriksson, Per Togner och ”Fille” Broström. Framgångsrik tränare var Curt Einarsson.

Följ länken nedan så hör du Bengt ”Pinnen” Ramström berätta om det första SM-guldet och det hårda slitet för att nå dit:

https://sverigesradio.se/artikel/sa-blev-kometlaget-boltic-bandyns-giganter

Thomas Wassberg 1980, foto Sveriges Olympiska Kommitté

17 februari 1980: Det här är en skidhistorisk dag som är mycket speciell. Det är dags för 15 km klassisk skidåkning vid OS i Lake Placid, USA med bland annat Thomas Wassberg och Finlands Juha Mieto på startlinjen.. Det är 18 grader kallt och ett härligt skidföre.

Wassberg, född i värmländska Lennartsfors, har fördelen att starta sist i fältet. Det innebär att han hela tiden får rapporter om hur han ligger till gentemot Mieto, som är den åkare som kampen om guldet står emot. Mieto får i sin tur baktider på Wassberg och när det är 400 meter kvar av loppet får han veta att han endast är sekunden efter svensken.

Den väldige finnen ger allt i en sällan skådad spurt. När han går i mål står det Juha Mieto överst på anslagstavlan och tiden 41.57.64.

När Wassberg en stund senare med frost i skägget febrilt diagonalar sig fram i spåret och tar sig över mållinjen, stannar klockan på 41.57.63

Wassberg blir olympisk guldmedaljör med en hundradels sekund tillgodo i den olympiska skidhistoriens jämnaste thriller. Det räknades ut att Mieto blev slagen med endast 4,3 centimeter efter en och en halv mils skidåkning.

Den jämna kampen resulterade senare i en regeländring och hundradelarna i distansåkningen togs bort. Numera krävs det tiondelar för att skilja två åkare åt.

I detta Youtube-klipp berättar SVT:s Sven ”Plex” Pettersson om det klassiska loppet.
Leif Jurefalk intervjuar Thomas Rundqvist, som var med och vann det första SM-guldet för Färjestad 1981. Foto från en informationsbroschyr för Riksradion Karlstad.

19 mars 1981:  Färjestads BK tar sitt första SM-guld i dåvarande elitserien. I finalen möter man AIK som slås tillbaka med 3-1 i matcher. I den avgörande tillställningen vinner FBK med 5-1. Håkan Loob, Thomas Rundqvist, Tommy Samuelsson och tränaren Conny Evensson är några namn som lever kvar i minnet hos del flesta. Efter det första bärgade mästerskapet har Färjestad tagit SM-guld ytterligare nio gånger. Senast i SHL säsongen 2021-22 då laget besegrade Luleå i finalen.

Följ länken nedan så kan du höra Håkan Loob berätta om det första guldet 40 år senare:

https://sverigesradio.se/artikel/40-ar-sedan-farjestads-forsta-guld

Svennis

Foto: Gunnar Walldén

19 maj 1982: Den avgörande matchen i UEFA-cupfinalen mellan Hamburger SV och IFK Göteborg spelas på Volkparkstadion i Hamburg. Tränaren, torsbysonen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, har lett laget genom cupen och IFK Göteborg vinner med 3-0 och är därmed den första nordiska klubb som blir mästare i en europeisk cup i fotboll.

IFK hade vunnit den första matchen på Nya Ullevi med 1-0 (Tord Holmgren) och med 3-0 borta (Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson och Stig Fredriksson /straff/) var det en övertygande totalseger. Cupvinsten blev ett internationellt genombrott för såväl ”Svennis” som för flera av spelarna, Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, för att nämna några. Värmlänningen Ruben Svensson var också en av cupmästarna.

För Mr Eriksson, som började sin tränarkarriär i Degerfors, väntade nu uppdrag i såväl Portugal (Benfica) som Italien (Roma, Fiorentina, Sampdoria och Lazio) och inte minst som Englands förbundskapten. Han blev den första utländske tränaren för det engelska landslaget. I VM-kvalet hemma hade England fått stryk av Tyskland. Dåvarande förbundskaptenen Kevin Keegan fick sparken och ”Svennis” tog över. Starten blev sensationell, returmötet på Olympiastadion i München den 1 september 2001 vann England med 5-1 och ”Svennis” blev i det närmaste helgonförklarad. En låt skrevs till hans ära och Sven Sven Sven Goran Eriksson med gruppen Bell & Spurling blev en hit. När ”Svennis” avslutade sin tränarkarriär hade han inte mindre än 17 olika tränaruppdrag bakom sig. Förutom England var han även förbundskapten i Mexiko, Elfenbenskusten och Filippinerna. Summa summarum är han en av de största fotbollsprofilerna i Sverige genom tiderna.

Se reportaget om IFK Göteborgs seger i UEFA-cupen 1982 från Youtube.

10 augusti 1984: Hela Sverige väntar på den första svenska guldmedaljen vid OS i Los Angeles, när värmländska kanotisten Agneta Andersson från Karlskoga gör sig redo på startlinjen. Det är dags för final K1 500 meter på den konstgjorda sjön Lake Casitas. Agneta får en riktigt bra start och är snabbt uppe i ledningen. Det är en ledning som hon drygar ut till mer än en kanotlängd mitt i loppet och det övertaget släpper hon aldrig. När hon glider över mållinjen sträcker hon upp ena handen i en triumferande segergest. Bland de första att gratulera efter målgången är det svenska kungaparet som följt tävlingen från läktaren. Med sitt guld blir Agneta Andersson den första svenska kvinnliga OS-guldmedaljören i kanot någonsin.

Inte nog med detta. Tillsammans med Anna Olsson följer hon upp fullträffen med ytterligare ett guld på K2 500 meter och därefter silver på K4 500 meter tillsammans med Anna Olsson, Eva Karlsson och Susanne Wiberg. Det blir sedan ytterligare ett OS-guld för Agneta tillsammans med Suzanne Gunnarsson vid OS i Atlanta 1996. För den prestationen tilldelas de båda Svenska Dagbladets bragdmedalj. För de flesta är det nog ändå det första guldet i Los Angeles som bärgades i ensamt majestät, som fastnat på näthinnan.

Följ länken nedan och se guldloppet i Los Angeles:

https://www.svt.se/sport/kanot/arkiv-har-ar-agneta-anderssons-karriar–fe7mfi

Ann-Louise Skoglund under SM-tävlingar på Tingvalla Foto Lennart Fernqvist

Ann-Louise Skoglund under SM-tävlingar på Tingvalla IP. Foto: Lennart Fernqvist, Värmlands Folkblad

30 augusti 1986: Ann-Louise Skoglund, tävlandes för IF Göta, slår det svenska rekordet på 400 m häck med tiden 54.15 vid EM-tävlingar i tyska Stuttgart, där hon slutade på fjärde plats. Fyra år tidigare vann Ann-Louise guld på distansen vid EM i Aten med tiden 54.57. När hon nu putsar tiden med dryga fyra tiondelar så blir det ett svenskt rekord som kommer att stå sig länge, mycket mycket länge. När vi skriver anno 2023, alltså mer än 40 år senare, står sig hennes rekord fortfarande.

Följ länken för en intervju med Ann-Louise Skoglund från 2014, när Mats Fagerström träffade henne vid Frykens strand:

https://sverigesradio.se/artikel/5934229

11 april 1991: Lilla Arvika placeras på världskartan genom att Arvika basket lyckas med det som ingen svensk basketklubb tidigare ens varit i närheten av. Att ta sig till en Europacupfinal. Laget förlorar visserligen klart mot italienska Cesena med 84-66, men bara prestationen att ta sig till final är anmärkningsvärd.

Kicki Johansson och Ingela Östman är två framstående spelare i laget, men sammantaget är det laginsatsen som imponerar mest.

Semifinalen dagen innan hade Arvika besegrat Sovjets Elektrosila Leningrad med 83-69 och det var förstås en stor prestation även det. 

Nämnas i sammanhanget bör också Arvika baskets framgångar på hemmaplan. Mellan 1989 och 1994 tar laget sex raka SM-guld.

Jens Lind i SVT:S Stopptid om bragden i ett klipp från Youtube.

14 september 1993: Europacupen kommer till Stora Valla i Degerfors. Brukslaget ska möta italienska storlaget Parma i cupvinnarcupen och det är stor uppståndelse när världsstjärnor som Zola, Asprilla och Brolin anländer. Publiken strömmar till och cupmötet anses så intressant att till och med Dagens eko vill vara med. Det är första och enda gången som det sänts direkt från Stora Valla i kvart i fem-ekot. Gunnar Walldén är reporter på plats.

På läktaren sitter Leif Jurefalk och kommenterar matchen tillsammans med experten och Degerforssonen Ralf Edström. Första halvlek är mållös, men med dryga kvarten kvar händer det som ingen trodde kunde hända. Hemmalaget tar ledningen när Henrik Berger skruvar en hörna direkt i mål.

I slutet av matchen gör Asprilla två mål och Parma vinner trots allt. I returen två veckor senare vinner Parma med 2-0 och laget tar sig ända till final där man får stryk av Arsenal. För Degerfors IF är cupäventyret slut, men än idag pratar man runtom i Värmland om upplevelsen på Stora Valla.

Erik Berglöf på stallbacken. Foto: Gunnar Walldén.

29 maj 1994: Värmlandshästen Copiad född i Väse, körd och tränad av Erik Berglöf, vinner Elitloppet på Solvalla i Stockholm. Samma år utses han till Årets Häst. Året efter vinner Copiad Elitloppet igen och blir så småningom en av de mest framgångsrika svenska travhästarna genom tiderna. Han springer totalt in 15,9 miljoner kronor. Kusken Erik Berglöf med Färjestadtravet som hemmabana valdes in i travsportens Hall of Fame 2020.

30 maj 1999: Glavapojken Kenny Bräck vinner Indy 500 i Indianapolis i USA inför 300 000 entusiastiska åskådare. Det är ett av de största motorevenemangen i världen och på plats för att följa det hela finns Radiosportens Leif Jurefalk. Det strulade en hel del tekniskt för Leif som ändå lyckades förmedla sensationen och en intervju med Bräck hem till Sverige. Bräck firade traditionsenligt segern med mjölk.

Följ länken nedan så kan du höra Kenny Bräck berätta vad segern betydde:

https://sverigesradio.se/artikel/7226406

Stefan Holm Foto Ulla Wallde´n

Stefan Holm. Foto: Ulla Walldén

22 augusti 2004: Stefan Holm, Kils AIK, klarar 2.36 i första försöket och höjden räcker till guld i OS-finalen i Aten, den mest klassiska av alla OS-städer. Det var stor dramatik i höjdhoppsfinalen. Stefan klarade 2.34 först i tredje försöket och det var först när övriga kvar i fältet rev ut sig på 2.36 som guldet bärgades. Guldet i Aten är kronan på verket i en i övrigt fantastisk och medaljrik karriär och med ett personligt rekord på 2.40 (inomhus). Stefan Holm, som är 181 centimeter lång, är unik genom att ha hoppat 59 cm högre än sin egen längd.

Följ länken nedan för Radiosporten Dokumentär om Stefan Holms OS-guld:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1167911

16 februari 2022: Värmlandstöserna Linn Persson och Mona Brorsson vinner OS-guld tillsammans med systrarna Hanna och Elvira Öberg. Det är en historisk prestation när det första stafettguldet för damerna i ett OS bärgas. Linn Persson inledde mästerligt och höll täten på sin sträcka, Mona Brorsson fortsatte med en topprestation på andra sträckan. När sedan systrarna Öberg gjorde det som förväntades summerades det hela som ”en magisk insats”.

Följ länken nedan för att höra de glada OS-medaljörerna:

https://sverigesradio.se/artikel/linn-persson-efter-guldstafetten-det-ska-bli-sa-haftigt-att-ta-emot-guldmedaljen

Mats Fagerström på plats i curlinghallen under OS i Peking 2022.

19 februari 2022: Lag Edin från Karlstad vinner äntligen sitt efterlängtade OS-guld vid Olympiska spelen i Peking. Det är det första OS-guldet på herrsidan och på plats i Peking kommenterar Radiosportens Mats Fagerström den spännande och välspelade matchen. Den avgörs först i skiljeomgång då Christoffer Sundberg, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och skippern Niklas Edin hittar rätt med stenarna. Laget som tidigare vunnit såväl VM-guld som EM-guld och OS-silver och brons fick nu sitt saknade OS-guld.

Följ länken så hör du hur det lät när guldet var klart:

https://sverigesradio.se/avsnitt/lag-edins-os-guld-i-curling

Text: Gunnar Walldén