Avfolkningen i Östmark – 1946
I månadens magasin som sändes i Radiotjänst 1946 rapporteras om situationen i Östmarks finnbygd i norra Värmland. Avfolkningen slår hårt mot bygden. Skolhuset är nedlagt och nio torp har övergetts. Orsaken är bl a bristen på framkomliga vägar. Nu börjar folk tröttna på situationen, rapporterar Radiotjänst reporter.
Det finns positiva inslag i Värmland rapporterar reportern. En livräddningsstation har invigts på Lurö. Lyssna på inslaget:
Karlstads hamn firar 100 år – 1938
Redan 1938 gjorde dåvarande ombudet för Radiotjänst i Värmland Per Stolpe ett inslag som handlar om att Karlstads hamn har funnits i 100 år. Lyssna på inslaget.
Vän med Gustaf Fröding – 1939
Mauritz Hellberg, chefredaktör på Karlstads-Tidningen berättar i föredragsform om sin ungdomsvän Gustaf Fröding i en inspelning från 1939. Det handlar om skoltiden, begynnelsen av författarskapet, studentexamen, lycka mm.
De flyttar från Ritamack – 1964
Beda och Henning Jansson i det gamla finntorpet Ritamack har beslutat flytta från sitt finntorp. Huset de bott på är en rökstuga, den enda i Värmland som haft fastboende. Torpet har varit bebott i många generationer. Paret har beslutat sig för att flytta till ett ålderdomshem, bl a därför att de tycker att vintrarna blivit besvärliga. I Inslaget från 1964 intervjuas också Bo Finnskog i Torsby om de gamla finntorpen i norra Värmland. Reporter var Gunnar Olsson. Bearbetning av inslaget gjort av Konrad Larsson.
.
Om Rännan i Karlstad – 1945
På 40-talet var socialrealismen och reportaget inte så vanligt i Radiotjänsts utbud, men det finns några guldkorn och här är ett med värmlandsanknytning
Ungdomar i Karlstad flockades kvällstid i ”rännan”, som Kungsgatan mellan Klarabron och upp till Domkyrkan kallades. I mångas ögon var det bekymmersamt och Radiotjänsts ungdomsprogram ”Vi öppnar ett fönster” lät sin reporter, den då 27-åriga Gunnar Helén åka till Karlstad för att intervjua ungdomarna om denna företeelse. Programmet sändes den 18 januari 1945.
”Rännan” i Karlstad, stråket Kungsgatan var ungdomens tillhåll och en träffpunkt. Foto: Lennart Fernqvist/Värmlands Folkblad.